'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


miercuri, 27 februarie 2013

COMPROMIS

În ultimii 4 ani, cd-urile cu muzica au fost imparțite în "muzica de-a mea" și  "muzica de-a lui David".
De aici, desigur, contradicții. Cand ma saturam de cutiuța muzicală & co, întotdeauna trebuia să duc muncă de lămurire cu David că vreau să ascult și eu măcar din când un cd de-al meu.

Nu mai avem problema asta. Zilele trecute am găsit, în sfârșit soluția. Am făcut (de ce nu mi-o fi trecut prin minte să fac mai devreme nu știu) cd-ul magic care ne place amândoura deopotrivă și la care nici unul dintre noi nu ripostează (ba chiar și lui tati îi place să-l asculte din când în când împreună cu noi)

CD-ul magic cuprinde selectii din coloana sonoră a desenelor animate Disney preferate.
Începe cu o selecție din Tangled (cea mai recentă dintre iubirile noastre animate), continuă cu Pisicile aristocrate (o iubire mai veche a lui David), apoi Alba ca zăpada (care-i place lui in mod deosebit), Pinocchio (pentru că-mi plac mie melodiile deși David nu se dă în vând după ele), 101 Dalmatieni (pentru că nu sunt alții ca Dalmațienii), Cenușăreasa (una dintre preferințele lui David) și Frumoasa și Bestia (pentru ca mie îmi place povestea, chiar dacă David nu e încântat pentru că îl sperie bestia).

Sunt vreo 30 de melodii pe care le ascultăm amândoi oricând și oriunde, fără să comentăm. Un compromis de care amândoi suntem mulțimiți :)



luni, 25 februarie 2013

STII CA ESTI MAMA ATUNCI CAND ... :)


Mi-a placut mult postarea Bogdanei si am zis s-o preiau.
La mine (cu un singur copil) e cam asa:

STII CA ESTI MAMA ATUNCI CAND ... :)


• ... mai mult de 6 ore de somn pe noapte te bulverseaza si te simti, de fapt, mai obosita; Nu chiar. Pe la 2 ani si jumatate David a inceput sa doarma cate o noapte cap coada. Adevarata binecuvantare!

• ... deschizi televizorul si este setat automat pe un canal de desene animate; Noi am renuntat la TV. Folosim televizorul doar pentru filme sau wii. Ce-i drept, nu am apucat inca sa vedem filme, doar desene animate :)
• ... nu pleci din casa fara servetele umede, o sticla de apa si cel putin doua tipuri de gustari; Musai si cateva masinute (de la 10 in sus, mai ales vara cand ne intalnim in parc cu alti copii)
• ... numarul de telefon al pediatrului este pus pe tasta de urgenta; al medicului de familie  :)
• ... picioarele tale au fost ranite de nenumarate ori de jucarii ascutite; Picioarele mele au dezvoltat un sistem special de protectie: cum simt ceva denivelat sub talpa, nu mai continua pasul, isi modifica automat traiectoria :)
• ... stii numele tuturor personajelor de desene animate; Ha, le stiam si inainte :)) !
• ... spui "nu" la fiecare 5 minute; M-am lasat de chestia asta, imi complic viata degeaba...
• ... ceilalti copiii cred ca numele tau este "mama lui Andrei"; deocamdata sunt Madi.( sau tanti Madi, ceea ce ma cam zgarie la urechi, dar fetitele respective insista)
• ... iti petreci 30 de minute pe zi cautand parti dintr-o anumita jucarie, si esti extaziata cand le gasesti; Daaaa!!!
• ... esti un servetel uman; Oh, daaaaa!!!!
• ... a merge singura la cumparaturi este mai excitant decat evadarea dintr-o inchisoare federala; Pe mine ma amuza sa-l iau pe d la cumparaturi si sa-i cer parerea. Apoi, cand port ce alegem de comun acord, e foarte incantat ca am cumparat impreuna cu el
• ... plangi la stiri si nu poti sa vizionezi nici macar un film cu zombie fara sa versi o galeata de lacrimi; La stiri nu ma uit, mi le povestesc altii. La filme cu de groaza am incetat sa ma uit de ceva ani buni. 
• ... dupa ce adormi copilul, te relaxezi in fotoliu 10 minute cu filmulete si poze cu cel mic; De obicei adorm si eu cu el!
• ... iti iubesti sotul si mai tare cand se tavaleste pe jos alaturi de copil; Sau cand construiesc impreuna, sau cand se joaca in zapada impreuna, sau cand au discutiile lor despre diverse subiecte!
• ... iti tai unghiile scurte si iti faci manichiura cel mult o data pe luna; cam asa. 
• ... nimic nu te mai scoate din rabdari, nici castronul cu supa varsat in mijlocul , nici peretii desenati artistic, nici macar vaza ta preferata zacand sparta intr-un colt; Nope, sunt monument de rabdare. Dar eram si inainte. Cine ma cunoaste stie.
• ... sofatul in Bucuresti ti se pare relaxant; Probabil mi s-ar parea, daca as sofa in Bucuresti :)!
• ... gatesti cel putin o data pe zi, prepari un fel de mancare in cel mult jumatate de ora, si esti o enciclopedie culinara; Nu gatesc asa des. De obicei felurile principale le gateste mama soacra, eu mai fac cate ceva pe langa :)
• ... copilul tau stie ca bauturile acidulate sunt detergenti pentru spalat vasele; N-am avut probleme in a-l face sa inteleaga ca nu sunt bune. Nu-i plac pentru ca "au tepi". Si oricum nu avem in casa.
• ... te relaxezi si tu in sfarsit, insa te simti vinovata sau simti ca pierzi vremea; Daaaaaa!
• ... esti la toaleta si se aude o bataie constanta in usa baii; exista mereu aceasta posibilitate :)
• ... intri in panica atunci cand auzi "mami, fac pipi!";  nu chiar panica, insa intru in priza :)
• ... in loc sa te feresti de jeturile de voma, te indrepti spre ele cu mainile facute caus; N-am avut problema asta!
• ... judeci calitatea unui restaurant in functie de atitudinea chelnerului fata de copilul tau; In rarele ocazii cand merg la vreun restaurant da, e un criteriu.
• ... petele de pe haine devin un imprimeu; daaaaa! De obicei petele de la pixuri sau carioci :))
• ... te inchizi in debara cu o bucata mare de tort de ciocolata si spui copilului ca mami "are treaba";Chiar tort nu, dar cate o bucata de ciocolata...
• ... copilul tau are mai multe haine decat tine si esti foarte mandra de asta; Asta nu. 
• ... momentele dedicate tie se rezuma la jumatate de ora cand tati sta cu copilul si tu faci curat in bucatarie; :))))) oarecum
• ... transformi fiecare activitate din casa in cantecele si poezii; da, da :)
• ... auzi vocea mamei tale iesind din propria ta gura; Nu m-am gandit la asta, dar probabil ca da, macar uneori!
• ... a mirosi fundul unui om mic nu este numai normal, este necesar; A fost valabil un timp, acum nu)))
• ... iti pui si tu in sfarsit o pereche de blugi si o bluza decoltata, te machiezi putin si te piepteni si sotul tau te intreaba daca mergeti la vreun eveniment special; Eh, nici chiar asa :)
• ... ai facut mai multe poze copilului intr-o luna, decat toate pozele adunate din viata ta inainte de el Oh, da!
• ... realizezi ca te uiti la un episod din Mickey Mouse Club ... de una singura; Sau  altele, dar ma uitam la unele desene si inainte. ....
• ... speri ca ketchup-ul este o leguma, pentru ca este singura pe care copilul tau o mananca; cam asa. Bine ca macar bifeaza fructele
• ... auzi strigandu-se "mama" si te intorci automat spre sursa sunetului, desi stii ca copilul tau este la bunici; e  deja reflex :)
• ... aranjezi sotului tau pe farfurie micul dejun in forma de animalute; Noi nu prea facem aranjamente speciale cu mancarea. David nu e impresionat de ele. Daca ii place mancarea o mananca oricum. Daca nu, pot sa-i fac si castele din ea, ca nici nu se uita la farfurie
• ... lasi copilul cu tati ca sa te intalnesti cu prietenele tale, decisa sa nu mai vorbiti despre copii, si numai despre asta vorbiti; da, da, da
• ... stii ca a face un copil a fost cea mai nebuneasca, mai prosteasca si mai grozava idee din lume; cea mai grozava

vineri, 22 februarie 2013

ÎNGHEȚATA ACADEA - 14 PAȘI SIMPLI


1. Aștepți o zi frumoasă de iarnă, cu ninsoare cât încape
2. Îmbraci copilul cu cosmonautul albastru care îi vine atât de bine încât parcă îți vine sî plângi că e ultima iarnă în care îi vine.
3. Mergi la magazin pentru a cumpăra pâine.
4. pe lângă pâine, cumperi si o acadea. Musai rosie, musai cu aromă de căpșuni.
5. Pornești spre casă înfruntând ninsoarea.
6. Auzi în spatele tău: "Uite, mami, mananc înghețată cu căpșuni"
7. Te întorci mirată și surprinzi copilul cufundând acadeaua în zăpada proaspăt depusă apoi lingând-o satisfăcut.
8. Îți trec prin minte cele mai oribile scenarii: poate să răcească, poate lua cine știe ce microbi, ce-or să spună restul adulților când vor afla? (e imposibil să nu afle, primul lucru pe care copilul îl va face când va ajunge acasă va fi sa se laude că a mâncat zăpadă pe acadea).
9. Încerci să-l faci să renunțe.
10. Copilul te ignoră cu grație si continuă să-și mănânce înghețata.
11. Te uiți la expresia feței lui. Pentru el nu mai există altceva. E doar el si acadeaua aia rosie care, ca prin magie, se transformă în înghețata după care tânjește din vară. E expresia plăcerii pure, e însăși bucuria, ochii îi strălucesc de satisfactie. Din când în când își amintește de tine și îți aruncă o privire complice și un zâmbet care luminează totul în jur.
12. Îți amintești apoi toți țurțurii pe care i-ai smuls în copilărie de la streașina casei bunicilor și i-ai savurat cu aceeași plăcere, cu aceeași bucurie. Și gustul zăpezii proaspete care se topește în gură.
13. Îți pare rău că nu ai cumpărat o acadea și pentru tine (opțional).
14. Încetinești pasul și lasi copilul să se bucure de copilărie. Până acasă treci în revistă remediile pe care le ai pentru o eventuală răceală.

duminică, 10 februarie 2013

ORAŞUL DE PE MUŞAMA

Printre traduceri, cursuri şi examene, am reuşit să finalizez şi câteva de proiecte, unele pe care le aveam în minte de mult timp, altele inventate ad hoc.
Le prezint pe rând, pentru că fiecare are nevoie de spaţiul lui special :)

Nu mai ştiu unde am văzut prima dată ideea oraşului de pe muşama. Era pe un blog în engleză şi nu pe muşama ci direct pe podea, trasat, aşa cum am făcut eu, cu bandă adezivă roşie. Am mai găsit o idee asemănătoare, dar nu cu bandă adezivă ci cu simple markere, realizată pe o perdea albă de duş. Bineînţeles că nu mai ţin minte linkul. Eu am folosit ce am avut la îndemână: dosul bucăţii de muşama pe care lucrăm de obicei cu plastilina. Am Trasat liniile principale cu bandă adezivă roşie, am schitat detaliile cu creionul apoi am pictat cu acuarele. Clădirile le-a ales David. A vrut neapărat un sediu de poliţie, o închisoare, o gară (nu putea lipsi trenul) şi un spital. Eu am vrut neapărat un parc cu loc de joacă şi o parcare, iar pentru a umple nişte spaţii libere, am făcut un lac şi un aeroport.:)

 schiţa e gata, ne apucăm de pictat

 
parcarea, poliţia şi închisoarea


 colorăm calea ferată

s-a stricat racheta iar toti cosmonauţii s-au adunat s-o repare :)

 în faţa sediului poliţiei s-au adunat poliţiştii să pună ţara la cale

 indienii au hotărât să vină să se joace la locul nostru de joacă:)

 cow boy-ii s-au luat la întrecere cu trenul

 asistenţii medicali aşteaptă ambulanţa în faţa spitalului

 pe malul lacului, doi soldaţi se uită unul la celalalt prin binoclu şi se salută

 Un tir mare e pus pe accidente şi face dezastru pe aeroport

planul de sus: parcul, cu loc de joacă (cu leagăn, tobogan, groapă de pietriş şi groapă de nisip),, o statuie (omuleţul albastru), un trenuleţ (linia mov) fântâna arteziană şi chioşcul de fornetti (pentru că asta ii place la parcul din Piatra Neamt), parcarea, poliţia şi închisoarea, 
planul mediu: strada principală, lacul, aeroportul, gara şi spitalul
planul de jos: calea ferată şi strada secundară (pentru tiruri)

După ce am observat reacţia unei prietene mici la vederea orăşelului nostru, am în plan un oraş mai mare, pe o suprafaţî mai întinsă, astfel încât să poată merge copiii pe străduţe, nu figurinele. Dar mai durează până atunci.