'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


sâmbătă, 24 octombrie 2009

OPERATIUNEA BIBLIOTECA



Regula principala - se lucreaza pe cate un raft o data - rabdarea are limite si s-ar putea sa nu permita mai mult


Pasul 1: se dau jos toate cartile/revistele/dosarele pentru a sterge praful, motiv de maxima bucurie pentru pustiul din dotare, care e mai mult decat incantat sa inoate prin mormanul de carti


Pasul 2: se incepe triatul si asezatul cartilor inapoi pe raft. Asta e partea cea mai complicata deoarece merge pe sistemul asezi 3 carti, copilul da jos 2 (amuzandu-se teribil)”. Un timp va jucati asa - secretul consta in a face toata treaba pastrand spiritul ludic


Pasul 3: o usoara renuntare din partea ta: lasi copilul sa-si faca de cap cu cartile (din fericire David le cerceteaza si se joaca cu ele fara sa le rupa - rar mai smulge cate o foaie - doar revistele nu scapa nejumulite din mainile lui). Intre timp, triezi cartile care nu-ti mai trebuie, revistele care stau degeaba in biblioteca, diverse foi care n-au ce cauta acolo.


Se repeta pasii 2 si 3 pana cand copilul se plictiseste si-si gaseste alt centru de interes.


Pasul 4: profiti de faptul ca dumnealui a gasit altceva de facut si termini aranjatul cartilor.


Toata treaba dureaza cam jumatate de ora.


Pe acelasi sistem functioneaza si "operatiunea sifonierul"


E drept, unii ar putea spune ca necesita prea multa rabdare si ca e mai mult de munca decat daca ai izola copilul cat faci tu treaba (adevarul este ca la inceput se creeaza un mic haos). Noi insa, prin metoda asta impuscam mai multi iepuri deodata: rezolvam ce e de rezolvat, petrecem timp impreuna, ne distram, invatam despre lucrurile din casa, despre cat de fragile sau rezistente sunt si despre cum sa le punem in ordine. Si ne merge bine.

3 comentarii:

Ralu' spunea...

O, da' repede terminati! POate veniti si pe-aici :)) ca la Alla deja dureaza mai mult interesul.

madi spunea...

eh, rafturile-s mici :))

Anonim spunea...

Foarte tare; spor la treaba!:)