Si tot astfel am invatat despre unul dintre marile mituri ale vietii noastre: curentul. Intuiam ca nu e chiar monstrul responsabil cu durerile de orice fel, dar obisnuinta de a zice "m-a tras curentul" era destul de mare. Da, e mai usor sa dai vina pe ceva din afara ta decat pe obiceiurile tale proaste. Cand m-am lamurit ca cel mai distrugator lucru pe care il poate face curentul e sa tranteasca usi si ferestre (sau doar sa starneasca afectiuni deja existente in organism), am cautat ceva articole cu care sa-mi sustin punctul de vedere, ceva pareri de specialisti. Se pare ca am cautat in locurile gresite, pentru ca pe siturile romanesti, n-am gasit decat chestii extrem de sumare, care n-au nici o sansa sa elimine obsesia mostenita din strabuni despre distrugatorul curent.
Asa ca am capitulat. Cand nu eram dispusa sa dau explicatii pe care nu le credea nimeni, ii puneam lui David o caciulita, sau inchideam usa/fereastra, sau il feream de rafalele de vant.
Zilele trecute, insa, am gasit ce cautam. Olivia a scris cuvintele pe care le asteptam. Cred ca ar trebui sa printez articolul sa-l pun pe poarta. :))
Multumesc Olivia.
miercuri, 13 ianuarie 2010
Te trage curentul! sau drobul de sare romanesc
Ca sa il citez pe un olandez venit in Romania, "pana sa ajung aici nu stiam ca poti raci de la curent". Obsesia nationala, care completeaza mania infofolitului si supraincalzitului, vinovatul pentru orice stranut, raceala, durere de cap, de ureche, de ochi, de oase, masele si ce il mai doare pe om de obicei.
Vroiam sa scriu un post pe acest subiect, dar astazi pe Hotnews - Think outside the box am citit un articol care parca e scris de mine, asa ca nu mai obosesc. Ideea e ca nu exista curent, ci oameni cu o mentalitate gresita, infofoliti de mici, neadaptati la conditiile de mediu si cu probleme de imunitate. Enjoy!
Sa nu spuneti ca expresia “m-a tras curentul” nu va este cunoscuta. Ca la un moment dat nu ati crezut, sau cel putin nu ati auzit de la persoane de incredere, ca de vina pentru durerile de cap, de dinti, de spate ba chiar si pentru o raceala mai pacatoasa este de vina acelasi… curent. Ubicuu, misterios, feroce? Sau poate doar o exagerare? Sa vedem cum sta de fapt chestiunea cu acest “curent care trage”.
Ce este de fapt curentul
Conform definitiei de dictionar, in cazul de fata curentul este un flux de aer care se afla in miscare, dintr-un loc in altul, in urma unei diferente de temperatura. Curentul se simte in mod natural, spre exemplu, atunci cand deschidem o usa de la camera, sau cand mergem cu geamul la masina deschis.
Trebuie insa facuta o distinctie clara intre “curent”, care se refera la o miscare a aerului si “frig”, care se refera la scaderea temperaturii. Distinctia aceasta trebuie avuta in minte pentru ca lamureste niste lucruri despre care vom discuta mai jos.
In ciuda credintei destul de raspindita printre romani, in niciun tratat de medicina sau revista de specialitate nu este mentionat ca acest curent ar produce boala, dureri sau ca ar inrauti starea de sanatate a unei persoane.
Ce inseamna totusi “m-a tras curentul”? Conform doctorului Catalin Chiurciu, in asemenea cazuri “pacientii descriu o suferinta, durere, inflamatie localizata in diferite zone ale corpului (gat, spate, cap etc) cauzata de un anumit curent de aer”.
Numai ca se ajunge la o astfel de situatie, spune medicul de familie, in urma “inadaptarii organismului la conditiile de microclimat in care se afla”. Se poate intampla ca organismului sa ii fie mult mai cald decat este normal si de aceea “in conditii de supraincalzire (temperatura ambientala sau imbracaminte excesiva) elimina caldura, transpirand. Pe fondul transpiratiei, orice adiere de curent poate produce reactii locale de vasospasm sau contracturi musculare, cu fenomene inflamatorii nespecifice manifestate prin dureri locale (de gat, de spate etc). (…) Orice injurie adusa organismului va produce in mod
Exista masuri de protectie?
Probabil ca unii ar putea zice ca romanii sunt, asa, mai ipohondri, cel putin daca se ia in calcul multimea de masuri de aparare contra curentului: usile si geamurile trebuiesc bine izolate si tinute cat mai mult inchise, in masina sau mijloacele de transport in comun nu trebuiesc deschise geamurile in timpul mersului, toamna-iarna e bine sa porti vata in urechi, pe pardoseala din gresie din casa trebuie sa mergi chiar si vara in papuci etc, etc.
Desigur, sunt oameni cu un sistem imunitar mai fragil, oameni mai sensibili, care se pot imbolnavi mai usor cand nu se protejeaza in situatii precum cele descrise mai sus. Numai ca, spune medicul Catalin Chirciu “un organism ce sta in conditii inadecvate, nesanatoase, intr-o camera foarte incalzita, spre exemplu, isi consuma energia pentru a se feri de caldura. Daca ne imbracam prea gros, daca incalzim camera prea mult, consumam energia organismului, care nu poate elimina astfel caldura. Pentru a trai, organismul are nevoie de frig, nu de caldura”.
Doctorul foloseste un exemplu tehnic pentru a exemplifica mai bine: “la o masina, intai se porneste ventilatorul, care trebuie sa imprastie caldura ce urmeaza sa fie degajata de catre motor. Daca temperatura exterioara e mai mare decat caldura eliminata de motor, acesta din urma se opreste. La fel se intampla si in cazul organismului, care nu poate trimite caldura in exterior si de aceea e supra-solicitat termic”.
Catalin Chiurciu are si un raspuns direct la o intrebare aparent stranie: “Cum ar rezista romanul in Antarctica? Foarte greu”. Asta pentru ca, in continuarea pledoariei sale, Chiurciu spune ca din motivele enumerate anterior Sahara nu este populata, insa Antarctica da. “Pentru ca problematic pentru organism nu este frigul, ci caldura. Intr-un mediu friguros te imbraci mai gros si limitezi pierderile de caldura. Nu poti face insa asa ceva intr-o zona arida, calduroasa”.
Sa fie specific national?
In tarile de limba spaniola i se zice “corriente de aire”. In limba sarba si in spatiul fost iugoslav e cunoscut sub numele de “promaja”. Este denumit, probabil, in alte moduri si in alte limbi. Dar, desi nu este o inventie exclusiv romaneasca, “curentul” sau mai exact “curentul care trage” tine oarecum de specificul nostru national.
Catalin Chiurciu considera ca modul in care o persoana reactioneaza la curentii de aer e determinat cultural si geografic. Cultural, pentru ca e vorba de felul in care acea persoana a fost crescuta in familie si de obiceiurile pe care le-a deprins. “Notiunea de e foarte legata de un anume mod de viata”, spune Chiurciu.
Pe de alta parte, medicul considera ca in zone geografice cu un climat asemanator ar trebui, in mod normal, sa se regaseasca boli specifice, in acelasi procent. “Realitatea dovedeste insa ca nu e asa. (…) Chestiunea curentului tine de individ, nu de localizare, pentru ca individul actioneaza asupra locului in care se afla (el incalzeste sau aeriseste o camera, spre exemplu). Daca punem curentul intr-un context cultural diferit el va disparea complet”.
Motivul identificat de doctorul Chirciu pentru credinta romanilor in faptul ca “trage curentul” se datoreaza faptului ca “la noi e frecvent intalnita tendinta de supra-protectie, prin supra-imbracare sau incalzirea excesiva a locuintei, spre exemplu”.
2 comentarii:
sa zic si eu ca, in urma unei recente experiente destul de neplacute, am gasit 2 explicatii pt acest "a te trage curentul".
curentul asta este intr-adevar periculos acolo unde circula virusi, viroze si mai ales daca imunitatea organismului expus a avut catusi de putin de suferit.
de exemplu, noi ne-am ferit pt prima oara de curent in spital (adica n-am mai iesit in holul spitalului decat scurt si numai cand era imperios necesar), acolo unde ioana luase tratament cu antibiotic (deci imunitatea deja nu mai era aceeasi) si unde erau o gramada de copii gripati, cu bronsite si fel si fel de boli. ne spuneau asistentele ca am intrat in spital oarecum sanatosi, dar daca nu stam cuminti in salonul nostru pe care sa-l aerisim bine... nu se va sti cand si cu ce boli vom iesi..
zis si facut.
si uite asa am invatat ca exista spatii in care chiar poate fi periculos acest curent; spitale, dispensare, sali de asteptare, spatii publice aglomerate. desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa facem o psihoza din e ne feri copiii de curent chiar si acolo unde nu e cazul; de ex in propria casa sau in spatii in care toata lumea se prezinta bine-merci, sanatoasa.. :)
si mai este trecerea asta brusca de la o temperatura la alta, de la un mediu in care organismul s-a obisnuit, la un altul cu totul contrastant; adica, daca bebelusul a stat intr-o camera bine incalzita, cu o temperatura constanta si apoi iese apoi brusc intr-un hol sau intr-o incapere in care diferenta de temperatura este cu cateva grade mai scazuta, unde toate ferestrele-s deschise, sa zicem, si aerul circula de nebun (celebrul curent), sunt toate sansele ca organismul obisnuit la temperatura si mediul camerei sa nu se adapteze atat de rapid noului mediu si sa-i ia ceva timp pana sa se regleze, pana sa se apere.
dar trebuie sa intelegem ca acest "curent" nu este periculos acolo unde nu exista agenti patogeni (care vin din exterior) ori o stare patogena a organismului expus.
Trimiteți un comentariu