'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


marți, 27 iulie 2010

GANDURI PENTRU VASILE

Vasile locuia pe o straduta alaturi de a noastra, intr-o casa mica mica, impreuna cu parintii, 2 frati, o sora, un cumnat si o nepotica de 4 luni. O familie necajita. Atat de necajita cum n-am crezut ca-mi va fi dat sa vad vreodata. Nu mai conteaza acum cauzele care au dus la situatia lor.

Pe Vasile l-am cunoscut putin. Relatiile noastre s-au rezumat intotdeauna la “Saru’mana” – “Buna ziua” (doar cu sora lui am mai schimbat cateva vorbe de cand s-a nascut fetita). Am remarcat insa de la inceput la el figura blanda si trista, atipica pentru un tanar trecut cu putin de 20 de ani. Imi spun acum prietenii lui ca el nu radea niciodata. Era un tanar respectuos, bland si trist.

Auzisem ca muncea pe unde apuca iar banii ii folosea in casa, pentru ce era nevoie. Tot la munca se dusese si ieri, impreuna cu un vecin de 17 ani. Incarcau balastru in caruta, la Moldova, cand s-a dat drumul la apa de la bazin si i-a luat prin surprindere. Celalalt vecin a scapat agatandu-se de fraiele calului. E la spital acum, inca in stare de soc, un soc din care-si va reveni cu greu sau niciodata. Pe Vasile l-a luat apa. Nici acum nu l-au gasit. Cu totii speram sa se fi salvat, sa fi fost aruncat pe un mal sa-l gaseasca cineva si in ultimul moment sa fie salvat. Dar orele trec si nimeni nu-i da de urma iar sansele sa mai fie in viata scad tot mai mult.

Daca urmariti programele de stiri, stiti despre ce vorbesc. Cazul baiatului luat de ape la Campulung Moldovenesc e pe buzele tuturor de ieri dimineata. Eu n-am vazut stirile. Tragedia asta o traiesc pe viu si ma va urmari mult timp. Pe toti ne va urmari. Tot ce pot face e sa ma rog sa se intample toate asa cum e mai bine pentru sufletul lui.

Vasile, Dumnezeu te va avea in grija oriunde va hotari ca e locul tau.

5 comentarii:

oana clopotel spunea...

Nu am cuvinte..si eu ii remarcasem blandetea pe chip, remarcasem ca e un baiat educat si imi parea rau ca exista familii care stau intr-o casuta mica mica si sunt atat de saraci. Sper sa fie gasit..

Catalin spunea...

un baiat cu care genele nu au fost foarte darnice, dar care poate da lectii de bun simt la muulti liceeni de azi. poate sa intamplat o minune si Dumnezeu l-a mai tinut pe Pamant.

Anonim spunea...

Poate ca Dumnezeu a vazut sufletul lui bun si a vrut sa-l ia la El sa nu se mai chinuie pe pamant.In acelasi timp, poate a vrut sa atraga atentia oamenilor asupra acestei familii necajite care are nevoie de ajutor.Sa-i randuiasca Domnul Dumnezeu, binele.

ralus spunea...

:(

Angela spunea...

Madi,foarte frumos din partea ta ca ai scris despre aceasta tragedie.Din pacate,chiar azi am primit un telefon in legatura cu acest caz.Pompierii sunt si acum pe malul Moldovei si il cauta.Nu au incetat cautarile,cu toate ca suntem in 7 august.Se spune ca trebuie pus un colac cu o lumanare aprinsa pe apa atunci cand nu se gaseste trupul.Colacul se opreste sau se invarte in locul in care il poate gasi.Am inteles ca familia a facut asta,colacul s-a oprit la un pod.Pompierii au deviat cursul raului in zona si au sapat si fac in continuare cautari.Poate il vor gasi ca sa se odihneasca in pace.