Am vrut să fac un calendar al naturii, pentru David încă de anul trecut. Aveam unul la grădiniță, cu imagini din natură în diferite anotimpuri, cu poze cu copilași îmbrăcați în funcție de vremea de afară. Copiilot le plăcea mult să schimbe data, să arate că știu zilele săptămânii și lunile anului.
Am căutat și alte idei pe internet, am găsit câteva super interesante, dar am tot amânat momentul, ba pentru că n-am avut timp, ba pentru că s-a stricat imprimanta și nu puteam imprima imaginile.
De la începutul lunii, însă, David repetă de zeci de ori pe zi că la ziua lui vine Oana și facem tort cu floricele albe (inițial au fost mov, dar acum le vrea albe :) ). Eu îi tot spun că mai avem de așteptat, că ziua lui e abia la sfârșitul lunii. De unde un pic de confuzie, pentru că el prin „lună” înțelege luna de pe cer și mă întreabă unde-i luna :).
Așa că azi m-am hotărât. Dă-le încolo de imagini. Ne ocupăm momentan de problema timpului. Am găsit o bucată de carton, am decupat hârtiuțe, am scris datele de care aveam nevoie si am întocmit calendarul așa cum vedeți mai jos.
Deasupra am lipit bandă scotch, ca să pot colora data curentă cu un marker iar apoi să pot șterge.
Ultima rubrică e dedicată stării vremii. Nu mă pricep la desen, dar cred că se înțelege că azi, 17 octombrie (acum îmi dau seama că am uitat rubrica pentru an) este înnourat, cu doar un pic de soare când și când, este zăpadă (am desenat fulgii) iar când ieșim afară purtăm fular, căciulă și ghetuțe. :). Cu siguranță, în timp, o să-l îmbunătățesc, dar mă bucur că am reușit să pornesc proiectul.
A, și am încercuit ziua de naștere a lui David, astfel încât, acum, când își amintește că trebuie să vină Oana, se duce la calendar și pune mâna pe rubrica respectivă :)
'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak
"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)
"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor." (Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)
2 comentarii:
constientizarea timpului merge, cumva, mana-n mana cu perceperea obiectelor in perspectiva. in mod normal, ar mai trebui sa se succeada cateva anotimpuri pana atunci.
pe la 4 ani ii poti face testul prajiturii. :)
Sunt la lidl niste calendare superbe, deocamdata doar pentru 2012, cu luna si zilele inscrise pe ele, dar lasat spatiu pntru ca fiecare copil sa-l personalizeze cum vrea, cu poze, cu desene sau colaje, dupa cum vrea fiecare. poate va sunt pe plac.
Trimiteți un comentariu