'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


joi, 15 iulie 2010

LITERE DIN SMIRGHEL

De ceva timp tot ma bantuie ideea de a aranja casa in asa fel incat David sa aiba cat mai multe locuri ale lui. Totul a inceput cand am citit acest articol care pur si simplu m-a facut sa visez http://sewliberated.typepad.com/sew_liberated/2010/06/a-toddlerfriendly-house.html#comments


In consecinta, tamplarul din dotare, adica bunicul, a primit comanda de o masuta la care David sa scrie, sa picteze, sa se joace cu plastilina, etc. El a zis ca nu se opreste la o simpla masuta, ci-i face de-a dreptul un pupitru cu bancuta. Nu va zic cum stau ca pe ace sa vad rezultatul final. De obicei, din mainile bunicului ies adevarate capodopere.


In acelasi articol am citit despre literele din smirghel , idee care nu mi-e noua. De mult imi doresc asa ceva pentru David. Bine, m-am gandit, e timpul sa facem asa ceva. La bicu in atelier gasim mai mult ca sigur bucati de lemn care pot fi transformate in placute. Dar pana ni le pregateste el dureaza si prefer sa-l las sa se ocupe de masuta. Asa ca, noaptea trecuta, neputand dormi, am intors situatia pe toate fetele si am gasit si solutia salvatoare.


Dimineata am zburat spre oras si am facut cumparaturi apoi, de indata ce a adormit David, m-am apucat de lucru.

Am folosit urmatoarele:
- carton gros, taiat la dimensiunile dorite
- foarfeca
- o coala de hartie pentru sablon
- aracet
- smirghel (am gasit cu 2 tipuri de granulatii)
- o pensula pentru aplicat aracetul



Am facut sablonul pentru litera A mare




Am copiat pe o bucata de smirghel si am decupat






Am lipit litera pe bucata de carton pregatita in prealabil



La fel am procedat si pentru litera a mic


Pe o fata a cartonului am pus A mare, pe cealalta fata a mic. La urmatoarele voi face, totusi, cartonase separate

Astept sa se trezeasca David sa vad cum reactioneaza.

6 comentarii:

gratioasa spunea...

invata sa citeasca ? :)

Anonim spunea...

bravo,madi. esti montessori, head to toe.doar un sfat,daca imi dai voie( si aici zic doar din experienta mea montessori) copilul nu are nevoie de literele mari, de tipar.invata-l literele mici cu cite un exemplu de cuvint("c" de la carte" si intotdeauna spune sunteul literei.
pote stii asta,daca scuze,daca nu sper sa te ajute ce am zis.
ps-foloseste cartoane diferita la culoarept vocale si consoane(de obocei albastru-conosoane, un rozuliu pt vocale).
succes

madi spunea...

sa stii ca si eu m-am gandit ca poate-i mjai bine sa le fac doar pe cele mici. ba chiar le-as incerca pe cele de mana. ma mai gandesc. si la cartoasne colorae m-am gandit. multumesc de sugestii

Anonim spunea...

da..cind ziceam de cele mici,ma refeream la cele de mina.
bafta si bravo!

Andreea spunea...

Felicitari pentru blog, dar mai ales pentru ideile inovatoarea! Am si eu un puiut de 6 luni si caut peste tot idei care sa ne ajute in dezvoltare si in relatia unul cu celalalt. De data asta, sunt descumpanita si de asta comentez. Revin, dupa prima lectura de acum vreo 2 saptamani, la postarea asta si tot nu reusesc sa-mi dau seama de ce e important ca literele sa fie din smirghel. De ce e mai deosebit? Ce poate face cu ele? Scuze daca intrebarea suna prosteste.

Multumesc anticipat pentru raspuns. Un pupic lui David (de la Petru :))

Andreea

madi spunea...

Andreea, Pot fi din zmirghel sau din orice material care stimuleaza simtul tactil. Copilul le atinge, le simte, le invata contururile. Pot fi facute din lemn, cu trusa de traforaj.
Ai citit ceva despre pedagogia montessori?