'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


marți, 23 iunie 2015

DESENĂM PE.....

Fuga, fuga, să prindem finalul înscrierii la concursul de pe Provocări verzi.
Nu de alta, dar, ca de obicei, fetele vin cu o idee minunată.

E vară, deci desenăm afară.
Mesterim niște culori din faina, sare, apa si colorant și ne punem pe treabă
 
Ideea inițială a fost sa desenăm pe o foaie mare.

Desigur, întâi pictăm palmele

și amprentăm puțin

încercăm și pensula

dar hârtia e o chestie așa banală! N-ar fi mai bun un pietroi?





 
Și asa, până s-au terminat culorile, am făcut vulcani multicolori și lacuri de lava colorată.

duminică, 7 iunie 2015

LUMINA


Încep câteva numărători inverse:
- 3 zile până la inspecția pentru titularizare,
- 8 zile pana la înscrierea la licență (implicit până când va trebui sa am lucrarea în formă finală,
- 22 zile pana la licență,
- 37 zile până la examenul de titularizare.
După aceea răsuflu.

Nu mă panichez. Știu că va fi bine. Drumul pe care am mers în ultimii trei ani mi-a arătat că nu poate fi decât bine.


Examenele din semestrul acesta au fost minunate, la fel cum au fost și cursurile. Ați mai auzit un student să spună așa ceva? Ei bine, mă auziți pe mine. Să tot treci astfel prin facultate.
Profesori deosebiți, extrem de pasionați de ceea ce fac.
Cursul de istorie a fost o plăcere. Am avut ocazia sa prezint un PPT cu Cetatea Neamțului la care am lucrat cu mult drag și la realizarea căruia m-a ajutat sora mea.

La sport m-am distrat punându-mi mintea la încercare cu niște desene. Vi le arăt într-o altă postare, pentru că necesită explicații.
La examenul de geografie, ca să nu ne încurce și să nu luam note mici, doamna a schimbat un subiect pe care nici unul dintre noi nu-l știa. Nu discutasem la curs despre subiectul respectiv și a zis că nu are nici un interes sa ne pună note mici, ea vrea să ne dea subiecte care să o ajute să înțeleagă unde există concepte greșite, ca să-si îmbunătățească cursul pentru anul viitor.
Profesoara de muzică m-a învățat să cant la flaut și am luat singurul 10 curat. Am știut tot: și durate, și solfegiat, și măsuri, tot. Nu vă spun ce încântată am fost de cursul acesta. Iar ea a fost încântată să vadă așa entuziasm. Este o persoana foarte pretențioasă la examene, dar s-a văzut pe fața ei că e încântată să îmi dea 10.
La Educație plastică am realizat că pot picta. Nu am nici o cultura plastica, dar mi-a ieșit un tablou de care sunt foarte mândră și care I-a plăcut foarte mult și doamnei.



(notă interioară: Musai să insist pe muzica și pictură când voi fi învățătoare și să nu fac română și matematică în locul lor.)
Profesorul de științe și abilități practice este un om pe care îmi pare rău că nu l-am întâlnit mai des. Are un mod de a explica și o pasiune fascinante. I-a plăcut ideea mea de la abilități practice (i-am adus poze cu fântâna din sticle făcută acum câțiva ani pentru David) și ideea pe care colega mea a împrumutat-o de la mine (toboganul pentru mingiuțe). Când am plecat și mi-am luat rămas bun, mi-a zis ca-i place lumina mea.

Chiar așa mă simt legat de Dorna: luminoasă. Sâmbătă, în timp ce așteptam sa intram la examen, mă uitam la holul acela întunecat, plin de colegii mei și simțeam cum mă umplu de lumina. E fantastic sentimentul acesta. Nu știu cat de des îi voi mai vedea după ce terminăm, dar voi păstra mereu lumina asta pe care o am datorită lor. De la ei am luat-o, e darul cel mai de preț pe care mi l-au făcut fără să-și dea seama.

Va doresc din suflet să trăiți și voi, măcar uneori, într-o astfel de lumină.