'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


marți, 17 septembrie 2013

A TREIA ÎNCERCARE

Înainte de a-l avea pe David (sau poate când era el mic de tot) îmi povestea cineva care locuia în Italia că atunci când a început fetița ei grădinița, a trebuit să meargă două săptămâni zi de zi cu ea, până când copila s-a obișnuit cu noul mediu și noua etapă din viața ei. Nu a făcut asta pentru că a vrut ea neapărat ci pentru că așa i s-a spus că trebuie, așa se petrecea acolo acomodarea copiilor cu grădinița. La fel s-a întâmplat și când fetița a schimbat grădinița, trecând la un ciclu superior al acesteia.
Nu știu dacă e ceva general sau doar anumite grădinițe practică acest mod de deprindere graduală a copiilor cu școlarizarea.

Încă de atunci am tânjit după o astfel de experiență. Nu am avut parte de ea până acum.

În primul an, așa cum am povestit, l-am lăsat pe David plângând în prima și a doua zi. A treia zi a stat cu poza mea în mână, apoi s-a atașat iremediabil de Matei și n-a mai plâns. Dar l-am dus rar, pentru că nu voia mereu, pentru că venise frigul, pentru că era mic și-i era greu să  se trezească atât de dimineață. A mers mai des spre vară, când era cald și se jucau mult afară.

În al doilea an, am schimbat grădinița (Matei plecase la școală și am ales o grupă unde mai avea doi prieteni). Am încercat să rămân cu el. Am stat în prima zi, un pic în a doua și a treia, mi s-a spus că la grupa mică nici un părinte nu stă cu copilul, copiii plâng un timp, dar le trece și apoi le place la grădiniță. Am simțit că-s diferită și contra normelor și am cedat. A stat totuși, bucuros, vreo 3 săptămâni, până când l-a doborât ceva ce nu știa cum să controleze și nici cum să comunice. Vreo 2 zile a rămas plângând. Eh, copiii plâng la începutul grădiniței, nu? Mi s-a spus să fiu hotărâtă și să mă desprind, pentru că din cauza mea nu se desprinde el. Dar David a început să aibă coșmaruri, tantrumuri, să urască grădinița, să fie terorizat de ea și noaptea, în somn, să facă crize numai când pomenea cineva de grădiniță. Am descoperit abia de curând cauza. Nu era legată de atitudinea educatoarelor, nici de colegii lui de atunci, educatoarele și colegii chiar îi plăceau, îi plăceau și jucăriile și activitățile. N-a făcut față, însă unei probleme a lui referitoare la persoane străine care ar trebui să-l asiste în momente intime. N-a știut să-mi spună în cuvinte problema lui iar eu am preferat să-l retrag de la grădiniță până identific motivul crizei.

La sfârșitul anului școlar precedent, am revenit la prima grădiniță. Nu mai era Matei, dar s-a împrietenit cu alți copii și a spus că acolo vrea să meargă și anul ăsta, dar să stau și eu cu el. Domnișoara educatoare a spus că pot sta cât e nevoie, așa că i-am promis lui David că voi rămâne până când se va simți în siguranță și nu va mai avea nevoie de mine.

Și am rămas. Și ieri și azi. Am sortat jucării, am făcut puzzle-uri, m-am hârjonit cu copiii. David e terorizat de doamna asistenta (aceeași de la grădinița de anul trecut), a plâns și s-a agățat de mine și a refuzat să deschidă gura la control. Cât timp va fi ea în grădiniță nu mă va lăsa să plec. Am înțeles, însă, că de săptămâna viitoare vine altcineva, poate se va simți mai confortabil cu persoana respectivă.
În rest, se joacă, are deja prieteni. Îmi e de ajuns că merge cu plăcere. Celelalte le luăm pe rând.

Unii spun că fac rău că rămân, că nu se va desprinde. S-a desprins, totuși, de purtatul în brațe, de alăptatul prelungit, cred că se va desprinde de mine și la grădiniță atunci când va simți că poate controla situațiile cu care se confruntă acolo.

Iar postarea Grațielei mi-a confirmat că așa e firesc să se întâmple lucrurile: treptat,  fără plânsete, urlete, chinuri și coșmaruri.

3 comentarii:

A. G. spunea...

Mie mereu mi-a fost frica sa o inscriu la gradi pentru ca stiam ca o sa o smulga de langa mine. Apoi am ajuns aici (Italia)si mi-au spus ca trebuie sa raman langa ea in gradinita atat cat va avea nevoie. Si cand am fost amandoua linistite lucrurile au mers natural. Anul asta desi am schimbat gradinita si merge la una de stat se simte experienta de anul trecut. E linistita. Ma saluta si ma trimite la plimbare. Primele doua saptamani copiii noi fac doar o ora doua pe zi. Deci eu pot spune din experienta ca e cel mai bun sistem asta cu prezenta parintelui si introducerea treptata.

Ginette spunea...

Draga mea...nu ma pot abtine inainte de toate sa-ti spun ca ai un zambet minunat(defect profesional):)!
Si vreau sa-mi spun si eu parerea:)
Noi anul trecut am fost in grupa mijlocie ..in semestrul 1 am mers in sat unde erau toti la gramada gupa mica-mijlocie-mare pt ca erau putini copilasi,Dragos sa acomodat usor,fara probleme,am stat doar vre-o 10 min cu el iar cand sa prins in joc am plecat ...nu au fost probleme+ ca era program scurt de 4 ore,in semestrul 2 ne-am mutat in oras tot la program scurt unde la fel a fost bine,nici o clipa nu mi-a zis nici sa raman cu el nici ca nu s-ar mai duce la gradi desi in fiecare zi il intrebam cum a fost si daca mai doreste sa mearga si maine.
Acum suntem in grupa mare,am schimbat din nou gradi la program prelungit din cauza serviciului...in a 2-a zi am nimerit sa ma aflu langa o usa unde erau ingerasi de grupa mica si mi sa rupt inima ce plansete erau acolo,mai bine de 20 de minute am stat acolo si haosul nu sa oprit si sunt comvinsa ca a mai continuat si dupa ce am plecat eu (cineva din interior mi-a spus ca treaba asta ar dura undeva la 2 sapt)
Concluzii :
-mai ales la grupa mica este imperios necesar ca parintele sa fie acolo cu puiul sau ,nu vreau sa ma gandesc ce este in sufletelul copilasior:(
-ce fac ei este tratament de tip comunist,este un mod violent de a invata copilul ca trebuie sa se descurce singur de la 2-3 anisori:(
-eu daca as fi educatoare as ruga parintii si vina alaturi de copii in primele saptamani (asta inseamna colaborare - parinti-copii-gradinita si ar fi mult mai usor pentru toata lumea)
-categoric daca aveti de ales nu va duceti copii la gradinita incepand cu grupa mica,inca nu sunt pregatiti ,ei au alte nevoi!
Va pupam cu drag!

Si o completare
-tine-o tot asa ca faci bine ce faci si esti o sursa de inspiratie si pentru alte mamici!

Anonim spunea...

Eu am avut-o la cresa, in Piatra Neamt. Inca de la inscriere mi s-a spus sa stau cu ea pana se va acomoda. Asa e firesc, copiii se simt abandonati intr-o lume necunoscuta daca-s lasati inca din prima zi singuri. Pe masura ce lucrurile, persoanele si atmosfera de la gradi devin familiar, desprinderea de mama va veni firesc, fara traume, fara plansete inutile. Asa e normal, asa e omeneste. Copiii nostri sunt finite umane care au tot dreptul la acomodare intr-un mediu nou conform nivelului de intelegere la care au ajuns pana la 3-4-5 ani. Nu putem sa avem pretentia sa gandeasca in ansamblu, cu maturitatea pe care o avem noi. Madi, ma bucur mult pentru ca ai gasit intelegere la gradi si ca poti sa il acompaniezi. David e fericit cu asemenea mama!