'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


luni, 13 aprilie 2015

TESTARE CALIFORNIA FUSION – PARTEA I

 Un bun prieten de-al nostru își deschide restaurant și, ca orice bucătar care se respectă, înainte de a se lansa, a organizat o testare.

Din bucatele lui eu am mai gustat și cu alte ocazii. Unele mi-au plăcut, altele nu, dar întotdeauna mi-a plăcut pasiunea cu care gătește și îndrăzneala lui în a combina ingredientele.

Așa că abia așteptam testarea asta, pentru care Samuel s-a prezentat la ușa noastră cu un coș plin de pachețele frumos împachetate. Ne-a împărțit câteva pachețele și ne-a explicat ce își dorește să afle de la noi (gen prea multe sau prea puține condimente, textura pâinii – „biscuit” cui îi spune el – etc). A ținut neapărat să vadă reacția lui David (pentru că cei din generația lui îi vor fi clienții de bază în următorii 15-20 ani), apoi a plecat spre alți prieteni care așteptau testarea.

Am testat 3 variante de Carolina Breakfast:
1.      Simplu, doar cu o chiftea din carne (Samuel îi spune cârnați de Carolina, dar nu cred ca denumirea e potrivită, deoarece nici forma nici textura nu e aceeași cu ce știu eu despre cârnați)

2.      Cu brânză și carne

3.      Cu ou, brânză și carne

Recunosc că nu mă pricep deloc să comentez mâncărurile, dar încerc să vă spun părerea mea în speranța că, dacă vedeți pe stradă o mașină frumos colorată cu înscrisul CALIFORNIA FUSION, să încercați măcar unul dintre preparatele lui Samuel.
Primul impact, atunci când îți sunt prezentate pachețelele, este mărimea porției.
 
Fiecare pachețel e cam cât podul palmei mele. Mic, mic, dincolo era mai mare, ar spune unii gândindu-se la sandwich-urile din comerț, mari cât o zi de post și sățioase tot cam pe atât.
După ce treci de prima impresie, gândindu-te că, totuși, e o porție acceptabilă pentru un mic dejun, poți deschide pachețelul, să examinezi conținutul.

 
Să încep cu chifla.
Chifla lui Samuel e ceva deosebit. Am mâncat destule sandwich-uri de prin magazine la vremea mea, ca să știu că, de obicei, pâinea e o chestie elastică, uneori cu gust, alteori fără, uneori mai consistentă, alteori pufoasă de o termini din 2 îmbucături.
Ei, nu. Nu vă imaginați așa ceva.
În primul rând, trebuie menționat de la bun început că, deși aspectul e asemănător, Carolina Breakfast nu e un sandwich. Este un  mic dejun realizat într-o formă ușor de împachetat și de luat în geanta de serviciu, școală etc.

Chifla făcută de Samuel pentru Carolina Breakfast aduce mai mult cu un biscuite (de unde și denumirea dată de el). Este crocantă, un pic sfărâmicioasă, ca o tartă din aluat franțuzesc.
Și e gustoasă. Nu m-aș supăra dacă ar prepara-o și separat de alte ingrediente. Nu știu ce pune în ea, dar e mai gustoasă decât multe dintre specialitățile de pâine din comerț (Nu mă îndoiesc că e datorită faptului că e făcută în casă)
Chifteaua din ceafă de porc nu e în nici un caz cârnați, așa cum o denumește Samuel. Cel puțin nu seamănă cu nici un tip de cârnați din care am mâncat până acum. E fragedă, fără sgârciuri, după părerea mea destul de condimentată, dar i-ar mai trebui puțină sare.  Acum… depinde și de gusturi. Altora s-ar putea să li se pară îndeajuns de sărată, dar eu cred că un praf de sare în plus n-ar strica.

Și e destul de consistentă. Se simte gustul și textura cărnii, iar în combinație cu chifla e un deliciu.
Combinația cu ou și brânză (o brânză portocalie, a cărei denumire n-am reținut-o) i-a plăcut mult lui David, care a mâncat nu mai puțin de 3 porții. Promițător, nu?

Acum… deși porțiile par mici, sunt destul de consistente pentru a te sătura. Dacă le mai adaugi și un pahar de iaurt sau o cană de ceai, nu-ți mai trebuie nimic altceva până la următoarea masă. Desigur, asta nu e valabil pentru cei care sunt obișnuiți să înghită porții din acestea din 2 îmbucături, fără să acorde prea multă atenție la ce mănâncă.
Nu. Carolina Breakfast nu se mănâncă din două îmbucături, ci se savurează simțind cum se îmbină gusturile și texturile. Și dacă, totuși, nu te-ai săturat, mai poți comanda o porție. Dar nu recomand asta celor care țin la siluetă, deoarece o porție de Carolina Breakfast are undeva între 400-500 calorii.

Cam atât despre prima testare. Le aștept pe următoarele și-i doresc lui Samuel și familiei lui mult noroc pe drumul cel nou pe care pornesc.

2 comentarii:

Strumful spunea...

Fain, sa ii dorim sa aiba un restaurant de succes!

madi spunea...

Multumim frumos, ii transmit.