'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


miercuri, 8 septembrie 2010

CURATENIE ECOLOGICA

Dupa ce am nascut, m-am pricopsit cu o problema cu care se confrunta multe alte mame: nu mai suport mirosurile de detergenti si balsamuri. Daca inainte cautam si testam tot felul de arome, acum ma deranjeaza atat parfumul cat si textura hainelor la spalarea carora s-a folosit balsam.

Drept urmare, am cautat alternative. Dupa multe ezitari si cautari, am testat nucile de sapun. Am cumparat un saculet de jumatate de kilogram din care am folosit cam jumatate, apoi le-am abandonat, nu intotdeauna rezultatele erau multumitoare.

Dupa cateva luni, super-parinti si nucidesapun au organizat o campanie de testare, iar nucile au revenit in atentia mea. M-am inscris si am fost selectata. Eram chiar curioasa sa vad diferenta intre aceste nuci si cele cumparate in primavara.

Ca aspect, sunt diferite. Cele de la
nucidesapun sunt un pic mai dure si taiate in jumatati. Cele dinainte erau aproape toate intregi, doar putin crapate si erau putin mai moi.

Cum timpul se scurge repede si nu reusesc nicicum sa fac tot ce-mi propun, am testat la repezeala cateva forme de folosire.

Spalatul rufelor:
Diferente nu sunt in modul de spalare, fata de nucile cumparate anterior. Pun in saculet sau intr-o soseta (ratacesc mereu saculetul) 5-6 nuci si le pun in cuva. Prefer sa bag saculetul in una din haine, ca mi s-a intamplat o data sa se blocheze in zona capacului iar masina sa spele doar cu apa. In compartimentul pentru detergent pun bicarbonat de sodiu (de cele mai multe ori un pliculet intreg), iar in loc de balsam folosesc otet. Am folosit si ulei parfumat, dar nu se pastreaza mirosul.
Hainele ies curate de murdaria normala, uneori si fara unele dintre pete. Depinde foarte mult de textura materialului si de tipul de pata. Dupa uscare miros a proaspat, mai ales cand sunt intinse la uscat afara.
Se zice ca nucile pot fi folosite cam la 3 spalari. Eu le folosesc a doua data doar la rufe care nu sunt prea murdare. In rest, peste primele nuci, la fiecare spalare mai adaug 4-5 si tot asa, pana se umple saculetul.
Cand saculetul s-a umplut, trec la alte forme de utilizare a nucilor.

Lichid concentrat:
Am scos nucile din saculet (se adunasera vreo 15) si le-am pus la fiert cu vreo 400 ml apa. Cand apa a scazut (nu prea respect instructiunile, fac totul din ochi), am oprit focul si am strecurat lichidul. L-am amestecat cu ceai de urzica si l-am folosit ca sampon. De curatat a curatat. Parul era curat si stralucitor, dar nu mi-a placut textura. Arata curat, dar il simteam ciudat, nu era moale, asa cum imi place mie.
Nu mai repet experienta. Data viitoare folosesc lichidul la spalatul podelelor.

Pasta:
Nucile fierte le-am pus in blender, impreuna cu putin lichid si le-am mixat. Nu s-au facut chiar pasta, unele nuci au ramas bucati mai mari. Stiu ca sunt retete pentru diferite tipuri de detergenti cu aceasta pasta, dar n-am avut timp sa caut, asa ca am folosit-o ca atare. Am spalat vasele si le-a curatat foarte bine. Dar chiar foarte bine. Farfuriile scartaiau cand treceam degetul peste ele, ceea ce mi-a placut mult. Am spalat si chiuveta din baie si a ramas alba si stralucitoare.
Singurul lucru care nu-mi place e mirosul. E intepator si deranjant. Poate cu cateva picaturi de ulei esential se remediaza problema asta, pentru ca merita sa repet experienta.

In concluzie, sunt multumita. Imi place sa folosesc nucile, mai ales ca au multiple intrebuintari. Imi pare rau ca n-am apucat sa le folosesc in mai multe forme, dar o voi face de indata ce voi putea. Multumesc
super-parinti si nucidesapun pentru ca mi-au amintit de ele.

4 comentarii:

povesteadarieinicole spunea...

Tare interesant!Unde se gasesc aceste nuci de sapun?

madi spunea...

:) pe http://www.nucidesapun.ro/

kzarinne spunea...

parca unde intorc privirea, toata lumea lauda nucile de sapun! :) o sa le incerc si eu neaparat, am renuntat la produsele de curatenie conventionale de ceva vreme dar cele bio sunt destul de costisitoare...nucile de sapun par accesibile, mai ales ca au atat de multe intrebuintari. abia astept sa le pun la treaba! :)

pups!

Lavinia - edukid.ro spunea...

Multumim de recomandare ;) Daca merita incercate...cu mare drag!