'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


joi, 10 aprilie 2014

EDUCAȚIA ORTODOXĂ A COPIILOR


De când s-a născut David am citit multe cărți și articole despre creșterea și educația copiilor. 

Nu mi-au fost toate pe plac, dar am continuat să citesc. Ceea ce am citit s-a adăugat la experiența mea în lucrul cu copiii, la discuțiile cu alte mame și, încet, încet, mi-am format un sistem de principii pe care îmi doresc sa le aplic în creșterea și educarea lui David. Toate aceste principii au fost și sunt în continuare confirmate de ceea ce învăț la facultate în acest domeniu. Calc și strâmb, e drept, mă mai las dusă de impulsuri, dar îmi revin, discut cu David ce am greșit eu, ce a greșit el, ce au greșit alții și ne reglăm. El învață că toți greșim, dar important e să ne reechilibrăm și să nu pierdem din vedere valorile în care credem.

Unii nu înțeleg modul meu de a mă comporta cu copilul și mai fac varii scenarii despre cum o să ajungă el când o să crească, dar, pentru moment, nimic din ce  prevăd ei nu se împlinește. David evoluează ca un copil normal de vârsta lui cu aspecte bune și mai puțin plăcute, cu provocările specifice vârstelor prin care trece. Și, dacă reușesc acum, la 5 ani și mai bine, să comunic cu el, trag nădejde că voi reuși să fac asta și când va avea 15.

Din toate cărțile care mi-au trecut prin mână le-am evitat întotdeauna pe cele ortodoxe. Am primit câteva, majoritatea cu sfaturi și recomandări de bun simț, dar în momentul în care ajungeam la capitolul despre disciplinare eram mereu extrem de dezamăgită. Absolut fiecare dintre cărțile de acest fel pe care le-am deschis susțineau disciplinarea prin bătaie (pardon, câte o palmă bine plasată la nevoie). Și nu înțelegeam. Pur și simplu nu îmi dădeam seama cum se pot contrazice astfel autorii. Pe de o parte, în restul cărții se propovăduia iubirea, ferirea copiilor de relele din lume, eliminarea sau măcar restricționarea accesului la televizor sau computer din grija de a proteja sănătatea mentală a copiilor, pe de altă parte se susținea faptul că, atunci când copilul nu te ascultă, tu, părintele, adultul în care copilul are cea mai mare încredere, modelul lui suprem de comportament în viață, ai voie să-l articulezi, ca să înțeleagă că ce face e greșit.

Și ne mirăm că sunt copiii agresivi, că lovesc copii mai mici și animale, dăm vina pe alți prieteni ai lor agresivi, pe desenele animate, pe televizor și computer când, de fapt, modelul de comportament l-au preluat în mare măsură de la noi, părinții lor și/sau rudele cele mai apropiate. Noi, permițându-ne să ne pierdem cumpătul, i-am făcut să înțeleagă că atunci când nu-ți place ceva sau te enervezi, țipi și lovești. 

Noi credem că-i lovim ca să-i disciplinăm, dar, de fapt, îi lovim pentru că ne pierdem cumpătul și nu mai știm cum altfel să reacționăm, ne pierdem și ultima fărâmă de răbdare și aplicăm ceea ce ni s-a aplicat și nouă în copilărie: o palmă bine plasată pentru a opri comportamentul nedorit al copilului. E dureros, însă, să ne asumăm modelul pe care-l oferim, așa că dăm în continuare vina pe altcineva de fiecare dată când nu reușim să ne înțelegem cu copiii noștri.

Să revin la subiectul cu care am început. Pentru a evita să-mi încarc timpul cu cărți care nu mă reprezintă, am început să le selectez. Deschideam direct capitolul despre disciplinare. Dacă scria ceva în favoarea bătăii, renunțam la carte.

Săptămâna trecută am mai primit o astfel de carte, cumpărată de la magazinul de obiecte bisericești al unei mănăstiri  Este vorba de EDUCAREA COPIILOR, sfaturi aleduhovnicilor și psihologilor ortodocși, de la editura Sophia.

Prima reacție a mea a fost “Of, nu, iar o carte din asta?”, știind că îmi este oferită pentru a mi se demonstra încă o dată că nu toate principiile mele sunt corecte, mai ales acela referitor la eliminarea violentei fizice din disciplinarea copiilor.

Fără prea mare tragere de inimă, am deschis cartea la capitolul despre agresivitatea copiilor. Hmmm, capitolul începea cu explicarea cauzelor comportamentului agresiv al copiilor. Erau enumerate acolo oboseala, frica, atitudinea negativă a adulților etc. Nu mai citisem asemenea explicații în alte cărți de acest gen și, cum suna promițător, m-am apucat să o citesc.

Pot spune că am savurat cartea asta la fel cum am savurat alte cărți de parenting. Nu vă închipuiți ce bucurie am simțit citind despre cât de importantă este respectarea etapelor normale ale dezvoltării copiilor, despre importanța contactului copiilor cu părinții, ținutului în brațe până se desprinde copilul, dormitului împreună până copilul se simte în siguranță. 

Și, mai mult decât toate, nu am crezut că vreun preot ar susține vreodată faptul că regula de bază în rezolvarea conflictelor e să nu-ți pierzi cumpătul și să nu lovești.

Recomand, deci, această carte. Dacă vreți să citiți ceva despre parenting dar vi se pare că Michael Thompson sau Alfie Kohn sau alții ca ei exagerează și nu sunt de voi ideile promovate de ei, dacă sunteți aplecați mai mult spre partea religioasă a educării copiilor, citiți această carte. E ieftină și include recomandări de bun simț din partea unor preoți, medici, psihologi ortodocși ruși, care văd copilul drept ceea ce este: un adult în devenire foarte sensibil la comportamentele celor din jur.

Lectură plăcută vă doresc.

PS: revin cu câteva idei despre educația religioasă, idei care mi-au fost confirmate de această carte

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dragă Madi,
Iarta-ma pentru indrazneala, daca ai posibilitatea, citeste si cele doua carti Parinti si copii, de Simeon Kraiopoulos (iata vol. 1: http://www.libris.ro/carte-ortodoxa/parinti-si-copii-despre-educatia-copiilor---BIZ973-9492-69-X--c7941--p316209.html si vol. 2: http://www.libris.ro/parinti-si-copii-vol-ii-despre-educatia-copiilor-BIZ978-606-8112-13-8--p372991.html )
sunt sigura ca vei gasi multe multe explicatii, exemplificari, sfaturi practice - cu nuanta ortodoxa, e adevarat, dar prezentate clar si cu verticalitate. Si eu sunt o mamica tanara si le-am savurat din scoarta in scoarta. Sper sa iti placa:)

Cu drag,
Oltea

madi spunea...

Nu promoveaza disciplinarea cu bataia, nu?
Cu sinceritate iti spun ca am obosit sa tot dau de astfel de idei.
Daca imi vor pica in mana, le voi rasfoi si, daca imi va placea ce gasesc in ele, le voi citi in intregime.
Multumesc pentru sugestie.