'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


marți, 24 iunie 2014

LA FINAL DE AN 2 .... SI O SERBARE

1. Azi s-a terminat, oficial, pentru mine, anul 2 de facultate. Anul viitor pe vremea asta voi fi în stresul licenței dar sper sa trec și prin acea experiență cu aceeași seninătate cu care am trecut prin ultimele 4 sesiuni.
E frumos. Când m-am înscris la facultate n-am știut că va fi așa de frumos. Mă întâlnesc acolo cu oameni dragi, colegi din toate colțurile județului, fiecare special în felul lui. Doar pentru ei și tot merită această experiență.
Dar nu merg acolo doar pentru ei. Nu am crezut niciodată că voi trece cu atâta pasiune prin facultate și cu atât drag pentru profesori. Dar tot ce învăț acolo mi se lipește de suflet (eh, exceptând puținele cursuri cu care nu prea m-am împăcat) iar profesorii au acel tip de gândire pe care o caut la oamenii cu care mă înconjor.
E frumos. Viața-i frumoasă când faci ce-ți place și ai în jur oameni dragi.

2. Într-una din zilele trecute  David a avut serbarea de final de an. Când s-a pus problema poeziilor, a refuzat să mai meargă la grădiniță, că el nu vrea să spună poezii.
- Bine, măi, David, spune-i doamnei că nu vrei.
- Nu, vreau să-i spui tu.
- De ce nu-i spui tu?
- Pe mine n-o să mă creadă.
Așa că i-am spus eu. Din fericire doamna a fost receptivă. I-am explicat că nu mă interesează ca David să recite poezii în public dacă el nu se simte pregătit. Vreau ca el să vină la serbare, să petreacă cu prietenii lui în ultima zi de grădiniță, mai ales că unii dintre ei merg la școală din toamnă. Mă interesează ca el să se simtă bine și între prieteni.
Doamna a înțeles și l-a asigurat că nu-l va pune să spună poezii dacă nu va vrea. Va recita ea poezia lui, însă i-a spus că vor cânta și niște cântecele în grup și s-ar bucura dacă el va cânta alături de colegii lui.

Și a cântat.

Niciun comentariu: