'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


joi, 12 februarie 2015

BOMBOANE ȘI ACADELE...CONTRA RĂCELII

De la un timp am început sa fac bomboane și acadele contra răcelii. A circulat o rețetă pe FB și am zis s-o încerc. Ne-au plăcut atât de mult încât le fac oarecum regulat.
Scriu rețeta și aici, poate ăa tentează să încercați. Am făcut câteva modificări față de cea originală:

1 cană zahar (pâna acum am făcut cu zahăr alb, încă nu știu cum iese cu zahăr brun, dar o să încerc în curând)
1/2 cană apă
1-2 linguri lămâie (sau mai mult, după gust)
1 lingură sirop (în rețeta originală era miere, dar devine toxică la fiert, așa că înlocuiesc cu un sirop mai gros sau peltea)
1 lingură tumeric
1/2 linguriță ghimbir (sau mai mult, după gust)
1/2 linguriță scorțișoara (sau mai mult, după gust)
1/4 linguriță cuișoare măcinate (sau mai mult, după gust) - eu nu am măcinate, așa ca le pun întregi la fiert

Se fierb toate 20-30 de minute, până se obține un sirop gros. Dacă picurați pe o farfurie și picătura se întărește și o puteți lua în mână fără să se întindă ca un caramel, e gata.
Eu pun în forme de bomboane sau acadele. Se poate și turna câte o linguriță pe o foaie de copt. Se lasă să se întărească.
Acadelele le învelesc în folie alimentară. Bomboanele le dau prin zahăr pudră, să nu se lipească între ele și le păstrez în cutii metalice. Nu prea ajung să le păstrez mult timp, însă, că găsesc mereu personae care au nevoie de ele.
Desigur, puteți să modificați rețeta în funcție de ce gusturi preferați. Nouă cam în formula asta ne plac cel mai mult.

5 comentarii:

Strumful spunea...

Interesanta reteta ta, am sa o incerc saptamana viitoare, sper sa nu ma incurc....

madi spunea...

Nu ai cum sa te incurci. Baza e zaharul, apa, lamaia si siropul. In rest combini ingredientele cum crezi tu de cuviinta.

any rolf spunea...

Am facut deja de doua ori,dar le desfac greu de pe hartia de copt.....in rest ,sunt minunate! Daca ai un sfat ,il primesc cu drag!

madi spunea...

Nu știu de ce se întâmplă asta, eu nu am pățit așa. Greu le dezlipesc doar de dinți, dacă nu sunt atentă și le ating de ei.
Poți încerca formele de silicon pentru praline. Ies, însă, cam mari, va trebui să le tai în 2 când le consumi

Anonim spunea...

Dacă tot le facem în casă ca să scăpăm de chimicale, atunci ar fi bine să le ferim de ustensile de bucătărie de plastic, aluminiu, silicon sau teflonate.