'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


marți, 17 mai 2011

DACA-L CHEAMA DAVID ...E EVREU.

Mie-mi vine-a rade. Mai amar, asa, dar am luat-o ca pe o gluma.

Dupa o zi obositoare la gradinita, cu copii care mai de care mai agitati si mai galagiosi (noi dam vina pe luna plina din noaptea asta), eu si David ne indreptam spre casa. Am urcat in microbuz, m-am asezat si l-am luat pe David in brate, chemandu-l pe nume. Din spatele nostru, un domn invaluit intr-un iz puternic de alcool m-a intrebat de ce l-am numit David. Suntem cumva evrei? De ce n-am ales un nume romanesc, cum ar fi Mircea, sau Ion sau altele? I-am zis ca noua asa ne-a placut, David.

Din acel moment, a inceput sa mormaie diverse despre evrei. Nu l-am ascultat. Tot zicea ca suntem jidani si tot gasea defecte lui David: ba ca tine mana nu stiu cum si ca sigur ii bolnav ("O mai vazut cineva jidan sanatos?" intreba el) Ba ca are capul turtit pe laterale, etc. Nu l-am bagat in seama, l-am lasat sa vorbeasca si ma concentram asupra lui David care era preocupat cu mestecatul unor masline.

La prima statie, "domnul" a suflat cu naduf si a spus ca el coboara, ca ii iau jidanii astia tot aerul. Cand sa coboare, s-a intors catre David, l-a aratat cu degetul si i-a zis "David...esti jidan!". David s-a uitat o clipa la el, apoi si-a vazut de mestecatul maslinelor.

Jignirile lui nu m-au afectat, pentru ca nu suntem evrei. Poate ca daca am fi fost, m-as fi revoltat. Sau as fi reactionat la fel, lasandu-l in supararea lui.

Unor astfel de oameni n-ai cum sa le dai explicatii si nu recomand nimanui sa se puna in vorba cu ei.

Spuneam, insa, intr-o alta postare, ca numele lui David l-am ales din calendarul ortodox, unde, pe 26 iunie, este sarbatorit Sfantul Cuvios David din Tesalonic

Sfantul Cuvios David s-a nascut in Tesalonic si a trait in secolul al VI lea. Sfantul Cuvios David s-a calugarit de tanar in Manastirea "Sfintilor Mucenici Teodor si Mercurie”. Dupa un timp si-a facut din creanga unui migdal loc de pustnicie. Aici va indura ploile, zapezile, caldura si alte stramtorari cu multa rabdare timp de trei ani, pana cand ingerul Domnului ii va cere sa se nevoiasca intr-o chilie. Pentru viata sa curata a primit darul de izgoni pe diavoli si de a vindeca pe bolnavi.

Sfantul Cuvios David ajunge inaintea imparatului, caci urma sa fie numit eparh al Tesalnicului, pune in palmele sale carbuni aprinsi si tamaie, si timp de o ora tamaiaza fara a se vatama. Uimind si bucurand toata firea omeneasca cu viata si cu minunile sale, Sfantul Cuvios David a trecut la cele vesnice in anul 540.
sursa http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfantul-cuvios-david-tesalonic-119890.html

10 comentarii:

Sabina Ulubeanu spunea...

ba trebuiau sa te revolte, trebuie sa te revolte antisemitismul.Eu una i-as fi zis vreo doua.

vavaly spunea...

Unul din nepoteii mei se cheama tot David si a ales sa se nasca exact in ziua despre care vorbesti, pe 26 iunie, acum trei ani. IMi amintesc ca au fost cateva aluzii finute la alegerea numelui de catre parinti, dar lor le-a placut si au decis sa ramana acesta. cand au fost intrebati daca mai vor sa puna si alt nume au hotarat sa numai adauge altul, tocmai pentru a nu da sansa carcotasilor de a alege. Asa ca David a ramas.
si noi am primit intrebari si cu sigurnata vom mai primi, legat de numele copilului nostru, Dante. un preot cand m-am dus sa-l impartasesc si i-am spus cum il cheama mi-a zis niste cuvinte nu tocmai prietenesti, alegand sa-l impartaseasca cu numele de Alexandru, celalalt nume al lui .Am fost intrebata in parc inclusiv daca eu sau sotul suntem de alta nationalitate. Asa ca vom mai avea de auzit comentarii, suntem pregatiti pentru asta.

Loredana spunea...

Nu pune la suflet, frumoaso!
Pentru fiecare nume se vor gasi nenumarati care vor spune diverse. Poate si noi spunem cateodata fara sa ne dam seama. E drept ca unii cam exagereaza, dar nu ai cum sa schimbi toata lumea.
David e un nume grozav. daca as fi avut un baietel probabil ca m-as fi gandit si eu serios la acest nume, ca imi place.

Anonim spunea...

Sa va traiasca Davidelul! Si daca il numeati dupa sfantul prooroc David, care a fost rege al Israelului tot era ok si cat se poate de ortodox.
Pe al nostru il cheama Valentin, dar nu e catolic.

madi spunea...

Degetica, era beat de abia se tinea pe picioare. Cu astfel de oameni eu nu intru in discutii pentru ca sunt foarte, foarte imprevizibili.

Vavaly si mie mi-a atras atentia numele copilului vostru, dar in sens pozitiv, pentru ca mi-a adus aminte de facultate si de perioada cand il studiam pe Dante Alighieri. :)). Previzibil, nu?

Loredana, nu pun la suflet. Mi-a ramas in minte evenimentul doar pentru ca e prima data cand aud pe cineva facand asemenea afirmatii. Daca n-ar fi fost baut, poate ca as fi perceput altfel intamplarea si as fi avut cu totul alta atitudine.

oana clopotel spunea...

Initial m-am gandit ca eu m-as fi revoltat dar apoi mi-am amintit si am citit ca intr-adevar, unui astfel de om degeaba ii explici ceva ca el o tine pe a lui. In astfel de situatii tu si mama m-ati invatat sa imi vad de treaba mea pentru ca eu stiu care e adevarul si nu trebuie sa o demonstrez lui :). Bravo pt atitudine si David pe care mi-l imaginez deja cum l-a privit apoi si-a vazut de-ale lui :))..Mi-e dor de voi!!! :*

adra_bell spunea...

revoltator dar n-aveai ce face, mai ales daca individul era beat. Eu nu suport sa-mi bata la usa diverse individe purtatoare de cartulii religioase. Sunt foarte insistente dar scap instant de ele spunandu-le ca suntem evrei. Si un nene m-a injurat odata si a plecat mormaind ca "o sa imparatiti voi lumea, jidanilor".

Si noua ni s-a spus ca Eva e nume de unguroaica

Gabi spunea...

Foarte trist...Bine ca David nu l-a bagat in seama. Ura nejustificata e un atribut al speciei umane, nu va disparea niciodata...

gratioasa spunea...

maaare e gradina...

Shirel spunea...

Vai imi cer eu scuze pentru ceea prin ce ati trecut ,si stii de ce fiindca sunt evreica si mama a 3 copii.Intradevar sunt multi evrei cu numele David aici in Israel aSA ca eu cred si stiu ca ati ales un nume foarte frumos si care-i va purta si noroc.Imi place blogul tau si-l citesc mereu ,postez c-am rar.
si uite din cauza unor idioti ca acela intalnit de tine am plecat si eu din romania,fiindca am suferit mult in copilaria mea.Pup