'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


luni, 15 august 2011

KORCZAK - DREPTURILE COPILULUI

De cateva zile m-am indragostit Janusz Korczak. De la primele randuri citite mi-a incalzit sufletul.

'Spuneti ca e obositor sa fii alaturi de copii. Aveti dreptate. Si adaugati: fiindca trebuie sa te cobori la nivelul lor, sa te apleci, sa te inclini, sa te incovoiezi, sa te faci mic. Aici insa gresiti. Nu asta te oboseste cel mai mult, ci faptul ca esti obligat sa te ridici la inaltimea sentimentelor lor. Sa te intinzi, sa te alungesti,sa te ridici pe varfurile picioarelor.Ca sa nu-i ranesti.' Janusz Korczak

Iata cum vede el drepturile copilului (pe care le-am gasit intr-o discutie de pe forumul AP)

Drepturile copilului dupa Korczak

*copilul are dreptul la iubire
« Iubiti Copilul, nu doar pe al vostru »

*copilul are dreptul la respect
« Sa cerem respect pentru ochii stralucitori, pentru fruntea neteda, pentru efortul tineresc si incredere. De ce ochii incetosati, fruntea ridata, parul gri...sau o resemnare obosita ar avea dreptul la un respect mai mare? »

*copilul are dreptul de a avea cele mai bune conditii pentru crestere si dezvoltare
« Cerem sa fie suprimate foamea, frigul, mirosurile oribile, umiditatea, suprapopularea »

*copilul are dreptul de a trai in prezent
« Copiii nu sint persoanele de miine, ei sint persoane de astazi »

* copilul are dreptul de a fi el insusi
« Un copil nu e un bilet de loterie care ne va aduce marele cistig »

* copilul are dreptul de a face greseli
« Ar trebui sa renuntam la dorinta iluzorie de a avea copii perfecti »

* copilul are dreptul de a avea secrete
« Respectati secretele lui »

*copilul are dreptul de a fi luat in serios
« Cine cere parerea sau consimtamintul unui copil? »

*copilul are dreptul de a fi apreciat pentru ceea ce este

* copilul are dreptul de a dori, de a cere,insa din pacate, « Odata cu trecerea timpului, distanta intre cererile adultului si dorintele copilului se mareste progresiv »

*copilul are dreptul la « o minciuna, o inselaciune, un furt ocazional »

*copilul are dreptul de a-i fi respectate bunurile si bugetul
« Fiecare are dreptul de a-i fi respectata proprietatea, oricare ar fi importanta sau valoarea acesteia »

* copilul are dreptul la educatie

* copilul are dreptul de a se opune influentelor educative care intra in conflict cu propriile credinte
« Din fericire pentru rasa umana, sintem incapabili sa fortam sa-i facem pe copii sa cedeze sub presiunea loviturilor date bunului lor simt si umanitatii lor »

* copilul are dreptul de a protesta impotriva nedreptatii
« Ar trebui sa terminam odata pentru totdeauna cu despotismul »

*copilul are dreptul de a avea un Tribunal de copii unde poate judeca si poate fi judecat de catre cei asemeni lui
« Noi, adultii, sintem singurii judecatori ai actiunilor copilului, ai miscarilor sale, ai gindurilor sale...un Tribunal de copii ar fi indispensabil...peste 50 de ani , ar trebui sa existe unul in fiecare scoala, in fiecare institutie »

* copilul are dreptul de a fi aparat intr-un sistem de justitie specializat pentru copii « Chiar si copilul delincvent este tot un copil »

* copilul are dreptul de a-i fi respectata supararea, « chiar de nu e vorba decit de pierderea unei pietre »

* copilul are dreptul de a muri
« Iubirea profunda a mamei pentru copil ar trebui sa ii lase acestuia dreptul de a muri prematur....nu toti arbustii devin copaci »

6 comentarii:

Ramona spunea...

Nu pot fi de acord cu ultimul drept, undeva intr-un colt de creier ratiunea imi spune ca da si asta poate fi un drept, dar ma infioara atat de tare, imi umple ochii de lacrimi doar daca un crampei de gand se indreapta catre o asemenea nenorocire, fara puiul meu scump si drag eu n-as mai fi nimic in lumea asta, simt de cand o am pe ea, ca asta a fost scopul pentru care m-am nascut eu, ca sa o nasc pe ea la randul meu, ca sa o iubesc, ca sa o admir si sa ma mir de frumusetea sufletului ei de copil in fiecare zi, ca sa simt toate aceste sentimente care ma napadesc si pe care nu le voi putea descrie in cuvinte vreodata.
Ma doare suferinta fiecarui copil din lumea asta si o resimt mult mai profund de cand am devenit mama.

madi spunea...

Ramona, voi reveni asupra ultimului drept, care nu e deloc ceea ce pare la prima vedere :). In discutia de pe forumul AP, catre care am pus link, este un fragmentel care explica ultimul drept. Dar e in italiana. De indata ce am ceva timp, o sa-l traduc.

@irina_sweet_home spunea...

mda, si cum suprimam ”suprapopularea”? omorand alti copii, prin avort, sau prin politici contraceptive.

madi spunea...

Irina, nu sunt sigura ca inteleg la ce anume te referi :)

@irina_sweet_home spunea...

la asta

*copilul are dreptul de a avea cele mai bune conditii pentru crestere si dezvoltare
« Cerem sa fie suprimate foamea, frigul, mirosurile oribile, umiditatea, suprapopularea »


toate ideile astea asupra copilului provin dintr-o filozofie umanista de viata, pe care eu personal o resping.La suprafata au o urma de atractivitate, dar sunt bazate pe o conceptie falsa asupra omului, N-am timp sa detaliez acum, dar sper sa revin.

madi spunea...

multumesc, Irina, acum am inteles la care din aspecte te referi. Mi-ar placea sa stiu parerea ta despre suprapopulare, cand si daca ai timp :)