'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


miercuri, 28 martie 2012

MAREA LUI PASIUNE: TRENURILE

Am pierdut șirul lunilor de când David e obsedat de trenuri. Într-o vreme aveam oră fixă de ieșit afară, ca să vedem trenul (stăm aproape de calea ferată). De când copacii sunt desfrunziți, a descoperit că se vede trenul și de la fereastra noastră, așa că la fiecare șuierat e lipit de geam.

Când îl întrebi ce jucărie vrea să-i cumperi, răspunsul vine automat: „Un ten cu muuuute bagoane ti tuneluri ti baliele ti lumini cale pac DONG ... DONG”.

A primit trenuri. Unele cu vagoane, altele fără, unele cu șine, altele fără. Cele mai rezistente s-au dovedit cele din seria Thomas&Friends, pe care le-am și prins la o reducere fantastică în urma căreia David s-a ales o colecție de vreo 10 trenulețe, autobuze și elicoptere.

Celelalte, așa cum se întâmplă cu jucăriile copiilor mai năstrușnici din fire, au rezistat un timp apoi și-au pierdut pe rând ba șine, ba roți, ba au fost demontate pentru a vedea mai bine unde stau bateriile, unde este motorașul etc etc..

Pe lângă trenuri, în ultimul timp își mai dorește accesorii: tuneluri, bariere, poduri etc. E o adevărată provocare să găsim așa ceva la un preț acceptabil așa că, de îndată ce am început să meșterim jucării, a apărut și ideea uneia care să includă tot ce își dorește David.

I-am spus ce vreau să facem și a fost foarte entuziasmat. A căutat cu mine materialele de care aveam nevoie, mi-a enumerat încă o dată detaliile pe care le dorește. Pe măsură ce lucram, i-au mai venit niște idei și am încercat să le pun în aplicare. A colorat și el împreună cu mine, a susținut elementele care trebuiau lipite.

Am utilizat materiale găsite prin casă: carton de la cutii, suluri din carton de la hârtia igienică, bandă scotch, carioci, tempera.

După primele două ore de lucru, proiectul nostru arăta așa:



În următoarele zile l-am definitivat. Pentru că David voia muuulte trenuri, am adăugat gara unde se întâlnesc mai multe trenuri. Un colț al lucrării era cam golaș așa că am făcut un aeroport. Știu că în poză apare un elicopter, dar la momentul respectiv n-am găsit avioanele. Ne-au mai fost de folos cateva personaje dintr-un joc lego și un puzzle 3D, iar varianta finală e aceasta:










Ce îmi e de mare folos când mă apuc de astfel de proiecte, e să elimin din start așteptările de a face ceva care să arate ca în reviste. De multe ori asta îi împiedică pe adulți să se apuce de astfel de activități, așa că am închis bine într-un sertărel fixurile referitoare la jucăriile arătoase văzute prin magazine.

Am pornit la lucru cu ideea de a ne amuza și de a ne bucura de ce facem împreună, chiar dacă iese ceva cu multe imperfecțiuni. Dar așa imperfectă cum e, pe bune că mi-e dragă lucrarea asta. Iar David nu mai contenește să-mi spună, cu vocea lui senină:
„Îmi pate docul ăta, e pumot. Mă bucul că ai păcut ducălia ata”

P.S. Observați că de la un timp nu mai traduc replicile lui David. Mi se pare mai drăguț să le las așa cum le spune el. Dacă nu înțelegeți ceva, întrebați și vă lămuresc :)

5 comentarii:

zaharel spunea...

Foarte tare!Chiar mai frumos si mai elaborat decat unul cumparat ;)

madi spunea...

Ei, noi tot visam la o macheta din aia serioasa, cu trenuri care merg singure, cu orasel in miniatura, eventual una din aia cu mai multe linii, care ocupa jumatate de camera. A admirat una faina de tot, cu 3 trenuri, in gara din Arhus, cand am plecat din Danemarca. Vedem cand mai creste daca-l mai tine pasiunea.

Loredana spunea...

E tare frumos locul vostru de joaca!

gratioasa spunea...

:) Imi imaginez ce incantat tre` sa fie D! Noi am desenat cu creta colorata ditamai traseele pt masinute pe zona asfaltata destinata rolelor din parc (cu farmacie, casa, casele vecinilor, parc de distractii, serviciul parintilor, paduri, spital, teatru, intersectii imbarligate, garaje, etc) si a devenit repede-repejor un joc interesant pt toti copiii vizitatori cu masinute la purtator pt o maaare bucata de timp.

Anonim spunea...

Cand mai creste si are voie la calculator ii puteti instala Trainz Railroad Simulator 2010 :)
Este un simulator de trenuri si exista o multime de trenuri romanesti

http://trainzpremiumroutes.weebly.com/

http://virtualrailwayz.weebly.com/