'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


vineri, 16 martie 2012

OREZ CURCUBEU

Când am auzit de orezul curcubeu, am spus ca-i una dintre activitățile pe care trebuie neapărat să le încercăm. David e fan orice tip de boabe, semințe, făină. Adoră să-și treacă mâinile prin ele, să le strângă în pumni, să le pună în recipiente, să le verse, să le adune (sigur, le și împrăștie când s-a plictisit de ele).

Ne-am înarmat deci cu: un cearșaf de pus pe jos (am unul pe care-l folosesc de obicei la astfel de activități pentru a face curățenie mai ușor după ce terminăm joaca) orez, boluri mici în care să preparăm orezul colorat, un pic de apă, tempera. Se poate folosi colorant alimentar. Eu n-am găsit decât colorant roșu și galben, iar gama de culori ar fi fost cam limitată, așa că am improvizat cu tempera.

David a fost cel care a ales culorile. N-a fost complicat: într-un recipient cu capac am pus orezul, deasupra am turnat puțină apă colorată cu tempera, am pus capacul și am agitat până s-a colorat tot orezul (David a fost mai mult decat incantat sa ma ajute la etapa asta). Am răsturnat apoi în bolul de sticlă și am repetat operațiunea cu alte culori. Am lăsat apoi bolurile cu orez curcubeu pe sobă, să se usuce.

Succes total. David a fost captivat de noua jucărie aproape două ore. A combinat culorile, a făcut mâncare pentru animale, a umplut vreo 2 mașinuțe cu orez. A făcut apoi o pauză de pictat și a cerut din nou orezul.
Presimt că mâine o luăm de la capăt. Poate mai adăugăm și alte culori pe care azi le-am neglijat.


Gama de culori aleasă de David.


Una dintre combinații


Și animalele trebuie să mănânce.


După o masă, merge o baie in orez, nu?

Și dacă tot suntem la capitolul jucării „cu ce avem prin casă”, iată aragazul și mașina de spălat vase pe care le-am făcut acum câteva luni din simple cutii învelite în hârtie albă. Credeți că pe David îl interesează că nu-s din plastic și nu se învârt butoanele? Nici vorbă. Se pare că mâncarea iese destul de gustoasă și pe aragazul de carton, nu-i neapărată nevoie de cel din plastic :)

5 comentarii:

ioana sch spunea...

Da ce idei faine!!!!!!!!!! Cat de curand musai sa le aplicam si noi!!!!

vavaly spunea...

E super ideea cu orezul colorat, oricarui copil ii place sa se joace cu boabele iar daca mai pune si un pic de culoare atunci lucrurile sunt si mai frumoase.
Imi plac si improvizatiile de aragaz si masina de spalat, daca as avea mai mult spatiu prin casa chiar as improviza si eu asa ceva. Dar pentru ca ai astfel de idei, uite un link cu idei la fel de faine din cutii de carton : http://easiepeasie.blogspot.com/2011/02/wednesday-toddler-activities-cardboard.html
spor la joaca si la cat mai multe idei!

madi spunea...

wow, vavaly, multumesc mult pentru link. Cred ca ma specializez in cutii :) De fiecare data cand merg la lidl luam cate 1-2 acasa :) Le gasesc repede intrebuintare (mi-am facut chiar si niste rafturi din cele mai rezistente)
Spatiu nu avem nici noi, tocmai de aceasta prefer cutiile, ca sa si depozitez in ele jucariile la finalul jocului.

ralus spunea...

ce aragaz fain! cu inductie?

madi spunea...

:)) cu de toate. Trebuie doar putina imaginatie.