'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


duminică, 17 iunie 2012

DALLAS-UL COPILĂRIEI NOASTRE


Mda, am căzut în butoiul cu melancolie :). După ce am scris postarea despre Salvați de clopoțel, mi-au căzut ochii pe alt titlu care-mi trezește amintiri legate de colegii din școala generală: Dallas.

Cand eram prin clasa a 5-a sau a 6-a, nu mai știu exact, a început serialul Dallas. Aveam să aflu mai apoi că difuzarea se repetă cam la fiecare generație: părinții noștri au crescut cu Dallas, noi am crescut cu Dallas, acum câțiva ani a fost difuzat din nou, aflu azi că a fost lansat noul serial Dallas 2012.

N-o să spun și eu acum că-i un serial veșnic actual, sunt alți entuziasmați care nu contenesc să spună asta. Cert e că ne-a marcat și pe noi, copiii de atunci, așa cum a marcat și alte generații.

Vă amintiți de cântecul acela cu ”oan, ciu, free / Pamela vrea copii….”? Ei bine, noi nu ne-am oprit la el. Ne-a plăcut atât de mult serialul și am fost atât de entuziasmați încât ne-am făcut propriul nostru Dallas. Fiecare dintre noi a primit numele unui personaj pe baza caracterelor noastre și a simpatiilor create în clasă. 

Aveam, astfel, propriul nostru JR si pe bune că era un JR Ewing în miniatură, șmecher și care conducea detașat atunci când era vorba de șotii. Sue Ellen era prietena mea cea mai bună de atunci, Bobby era Bobiță al nostru. Cu mare părere de rău nu-mi mai amintesc cine erau Pamela și Cliff, nici Lucy, Ray și celelalte personaje. Dacă cineva dintre voi își amintește, vă rog să-mi spuneți și mie.

Eu eram Miss Ellie, pentru că eram cea mai mare, șefa clasei, cea mai „respectată” dintre toate fetele. Simpatia mea și-o disputau Jock și Clayton, în realitate buni prieteni. Chiar discutam nu demult cu una dintre colegele de atunci, și ne gândeam că ei doi, Jock și Clayton ai noștri aveau o relație specială. Nu deseori se întâmplă ca doi băieți să fie buni prieteni chiar dacă le place aceeași fată. :).

Ei bine, implicarea noastră nu s-a limitat doar la a prelua numele personajelor. În pauze se desfășurau adevărate reluări ale anumitor scene din serial. Mare vâlvă a făcut scena divorțului dintre JR și Sue Ellen, divorț în toată regula, cu avocați și judecător și martori, adevărată scenă de film. Ce păcat că pe vremea aia nu aveam camere de filmat! Așa ceva merita imortalizat.

Pentru multă lume cele mai frumoase perioade din viață sunt anii de liceu sau anii de facultate. Pentru mine, anii cei mai dulci au fost cei de școală generală, anii din care datează și cele mai vechi prietenii. Sigur, și liceul și facultatea au avut farmecul lor și mi-au adus prieteni foarte buni, pe care îi iubesc din tot sufletul, dar pe primul loc în inima mea rămân cei 8 ani petrecuți împreună cu colegii de școală primară și generală, indiferent cât de mult a trecut de atunci și cât de departe suntem acum unii de alții.

Clasa noastră a fost o clasă specială, după spusele multor dintre persoanele care ne-au cunoscut. Nu eram doar colegi, ci eram și prieteni (prietenia aceea sinceră și dezinteresată ce se naște între copii) și, cu foarte puține excepții, făceam totul împreună. Dacă trebuia să mergem undeva (de exemplu la Clubul copiilor), ne dădeam întâlnire într-un punct comun și plecam și ne întorceam împreună. Eram o trupă mărișoară, care ieșea cu siguranță în evidență. Când unul dintre băieți a fost operat de apendicită, ne-am strâns cu toții și am mers în vizită la spital, umplând salonul cu glumele și chicotelile noastre. Spre finalul clasei a 8-a, țin minte că am ieșit tot în grup mare, de mai multe ori, la mici picnick-uri pe dealuri (acum asta nu e o chestie deosebită – copiii ies de timpuriu singuri prin oraș - dar atunci era). Eram veseli și eram uniți. La 2 ani după terminarea școlii generale, am decis să facem o reîntâlnire. Și ne-am strâns mulți, aproape toți din clasă. N-am mai reușit să organizăm alte întâlniri de proporții, dar unii dintre noi păstrăm legătura pe Internet sau chiar prin scrisori clasice (una dintre prietenele de atunci e acum măicuță și corespondăm prin scrisori clasice)

Voi vă mai amintiți?

 
 

2 comentarii:

Miruna spunea...

Faine amintiri. Cu "Salvati de clopotel" mi-ai adus si mie cateva in minte..Cu Dallas mai putin, poate pentru ca eu eram prea mica atunci sa pot "experimenta" Dallas-ul cu prieteni. Dar tin minte ca ne asezam si noi (familia) cu sfintenie in fata televizorului inainte de fiecare episod.
Oricum, ca idee, desi am fost cu o generatie in urma voastra (ma refer aici la tine si la sora-mea de ex.) si poate aveam acces la mai multe lucruri deja, amintirile mele cele mai dragi sunt tot din gimnaziu, iar prietenii cei mai apropiati mi-au ramas colegii din gimnaziu. O gasca de 6-7 nebuni, cu sute de amintiri impreuna. Cu ei ma vad intotdeauna si acum cand ma duc la Iasi.
E fain oricum sa-ti aduci aminte din cand in cand de vremurile alea..

spicyhobby spunea...

F frumos articolul.Mi-am amintiti de desenele animate italiene si genericele lor mereu cantate de catre
Cristina D'Avena de ex:http://www.youtube.com/watch?v=eDC9H9XFMaI ( le gaseti pe toate pe youtube).Iata unele dintre desene:


1. Captain Planet and the Planeteers
Saber Rider and the Stars Sheriffs
Prince Valiant
Dolce Candy
Batman
Batman TAS (aici faceam diferenta intre Batman in italiana si in engleza)
Candy Candy
Forza campioni
A tutto goal
Cantiamo insieme
L’incorreggibile Lupin
Papa’ gambalunga
Fiocchi di cottone per Jeanie
All’arrembaggio Sandokan
Un complotto tra le onde dell mare
Un videogiocco per Kevin
James Bond Junior
Road Runner Show
Una per tutte, tutte per una (Piccole donne)
Peter Pan
Cristoforo Colombo
Kiss me Licia
Ti voglio bene, Denver
E’ quasi magia, Johnny
L’isola della piccola Flo
Denny
Martina e il campanello misterioso
Le voci della savana
Transformers – Generation 2
Spank, tenero rubacuore
Ecco Pippo
L’ispettore Gadget
Amici Puffi
Taz-mania
Bleu, l’enfant de la Terre
La compete
Pif et Hercule
Les quatre filles du dr. March
Nicky Larson [City Hunter]
Dragon Ball Z
Ranma 1/2
Le prince et la sirene
Les ratons laveurs (opening)
Les ratons laveurs (ending)
Cupido
Tao-Tao
Tic et Tac, rangeurs du risque
Tortues Ninja
Cartea Cărţilor
Cartea Cărţilor 2
Pinocchio
Perrine
Perrine 2
Nils Holgerson
Candy-Candy
Candy-Candy 2
Tiny-Toon Abenteur
Tom & Jerry Kids Show
Macron I
Taz-mania
The Gravedale High
Cro
Bentornato Topo Giggio
Insuperabili X-Men
Una classe di monelli per Jo
TLC – Kidd Video
Conan il Barbaro
Scuola di polizia
James Bond Junior
La’ sui monti con Annette
Zorro [Kaiketsu Zorro]
Georgie
Bianca Neve
Occhi di gatto
Junior, pianta mordichiosa [Little Shop]
Piccolo lord
Memole, dolce memole
Magica, magica Emy
Jeanne et Serge
Alvin Rock’n'Roll
D’Artagnan e i moschettieri dell re’
Siamo fatti cosi
Mila e Shiro – Due cuori nella pallavolo
Il libro Cuore
Lovely Sarah
Grandi uomini per grandi idee
Le fiave piu’ belle
I viaggi di Gulliver
Mighty Max
Holly e Benji, due fuoriclasse
Le livre de la jungle
Puncky Bruster
Sailor Moon
Mary Bell
Graines de champion
Dinosauceres
Pollyanna
Cadillacs e dinosauri
Chi viene in viaggio con me?
Tanto tempo fa… Gigi
I gemelli nel segno del destino
L’incantevole Creamy
Le avventure della dolce Kathy
Mimi’ e la nazionale di pallavolo
Bots Master
Sailor Moon
Mary e il giardino dei misteri
Brividi e polvere con Pelleossa
C.O.P.S. – squadra anticrimine
Huckleberry Finn Monogatari [opening]
Huckleberry Finn Monogatari [finale]
Lucy May
Robin Hood
Defenders of the Earth
I segretti dell’ isola misteriosa
Universi paralleli per Bucky O’Hare
All’ ricerca dell cristallo arcobaleno
Parola d’ordine: arriviamo!
Due draghi per una cintura nera
Re’ Artu e i cavalieri della tavola rotonda
Tartarughe Ninja alla riscossa
The Mask
La scuola dei monstri
Sailor Moon 2 – La luna splende
Grădina misterioasă
Una spada per lady Oscar
Che campioni Holly e Benji !!!
Skeleton Warriors
Il mago di Oz
Grand Prix
Il libro della giungla
Cristofor Columb
Ruy, il piccolo cid
Ann e Andy: due buffy amici di pezza
Cosa c’e’ nella palude?
Il mistero della pietra azzura
Noi povestiri din oraşul palmierilor
Tutti in viaggio verso Pandalandia
Che magnifico campeggio
Goldorac