'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


marți, 1 octombrie 2013

Copiii văd lucrurile diferit



COPIII VĂD LUCRURILE DIFERIT



***
Copiilor li se pare amuzant orice, inclusiv produsele casnice periculoase pe care mulți dintre noi le depozităm sub chiuvetă sau în locuri unde ei pot ajunge cu ușurință.

***
Păstrați produsele periculoase acolo unde copiii nu pot ajunge; încuiați dulapurile din bucătărie sau baie sau alte locuri de depozitare și învățați-i pe copii despre substanțele periculoase.


2 comentarii:

Simona spunea...

Eu nu le-am incuiat, tocmai ca sa previn tentatia "interzisului", tin minte ca in copilarie eram atrasa exact de ce nu aveam voie... cred ca nici un copil nu face exceptie. Dar in schimb sunt amandoi cu educatia la zi, stiu sa citeasca toate simbolurile si stiu exact ce se intampla daca pun mana sau gura pe oricare din recipientele de sub chiuveta, cred ca e mai important, nici daca i-as forta n-ar vrea vreunul din ei sa puna mana pe ele :-)))
Zic si eu :-)

madi spunea...

Te inteleg, Simona. Sunt, insa, unii copii pentru care curiozitatea e mai mare decat faptul ca stiu ca pun mana pe ceva periculos, mai ales la varste mici. Vor sa vada cum le curge detergentul printre degete, se amuza pulverizand peste tot solutia de geamuri etc.
Si nu poti sta in fiecare minut cu ochii pe ei sa le atragi atentia ce e periculos sau nu. Iar ambalajele produselor sunt, de obicei frumos colorate si cu desene atragatoare care-s ca un magnet pentru copii.
In general, eu stiu ce si unde pun. Nu ascund lucrurile care stiu ca nu-s toxice si pe care nu ma deranjeaza daca le varsa/imprastie.
Azi, insa, a gasit in curte o sticla de ingrasamant pentru flori, care e foarte toxic. Eu habar n-aveam ca e acolo, nu e a mea, altfel as fi mutat-o intr-un loc mai sigur.
Stia ca poate fi ceva rau acolo, dar a fost mai puternic impulsul de a pune mana (mai ales ca era frumos colorata si cu o poza cu flori pe ea)
Nu s-a intamplat nimic grav doar pentru ca nu a reusit sa deschida capacul.
Dar, daca se intampla ceva, responsabil nu era copilul ci adultul care a lasat-o la indemana lui.