'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


vineri, 21 mai 2010

CUM FAC ANIMALELE

Si voi stiti tot ca mine? Adica si pisica voastra face “miau”? Catelul face “ham”? Cocosul “cucurigu”? Curcanul “glu glu”?
Nu de alta, dar mi se darama cu brio niste mituri.
David nu recunoaste nici unul din sunetele astea. Nu le accepta si pace.
E convins ca pisica face un “maaauuuu” spus din gat si cat mai jalnic. Catelul face “ba-bap” pronuntat scurt, pe cea mai inalta tonalitate cu putinta. Cocosul si curcanul fac niste sunete intraductibile in litere, ceva ca atunci cand tragi aer in piept cu sunet, tinand limba lipita de partea din spate a cerului gurii. Iar soricelul (uitasem de el) nu face nici in ruptul capului “chit” ci “ti-ti-tit”.
Si ma trezesc ca imprumut tot mai mult noile sunete, ca-s tare dragute.

A, si pe vecina noastra (dupa care David e topit) n-o cheama Denisa ci “Di-dli” pronuntat cu voce pitigaiata si cu un zambet cat toate zilele pe fata.

Cum sa nu-l iubesti?

Niciun comentariu: