'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


sâmbătă, 30 aprilie 2011

CU COSULETUL DUPA OUA

Stiu, a trecut o saptamana de atunci, dar n-am apucat sa descarc pozele mai devreme.

In ziua de Paste, in Bucovina, copiii isi iau cosuletul pe brat si merg pe la vecini si pe la rude dupa oua rosii. A fost a doua data cand David a mers dupa oua, dar anul trecut era prea mic ca sa inteleaga ce se intampla.

Anul acesta a fost foarte incantat si abia astepta sa mai batem la o poarta. Isi tinea cosuletul cu grija, ca pe un trofeu si era mandru de fiecare data cand primea cate ceva de pus in el. Normal ca pe langa ouale rosii, verzi, galbene s-au mai strecurat si oua de ciocolata sau cate un iepuras, tot din ciocolata. Noi, parintii, n-am fost prea incantati, dar am zis ca o data-n an il putem lasa sa-si faca de cap. Si si-a facut.

La ouale adevarate i-au placut mult culorile si felul in care se spargeau. Nu prea a ajuns cu ele intregi acasa. Ii placea sa le cojeasca, sa le stranga bine in maini, sa vada cum se zdrobesc apoi mi le dadea sa le arunc la pasari, la pisici sau catei. Cu ocazia asta, au avut si animalele parte de oua rosii de Paste :)


3 comentarii:

vavaly spunea...

Ce dragalas este cu esarfa la gat si atat de serios pentru treaba pe care o face. Mi se pare cel mai bun lucru ca in prajma si in timpul sarbatorilor, copiii nostri sa aiba ocazia de a lua contact cu obiceiurile frumoase de la tara, de a fi lasati sa cunoasca aceste obiceiuri.
Baietelul meu a fost foarte incantat sa participe la igienizarea copacilor din livada, cu var. nici nu a mai contat ca s-a albit din cap pana in picioare, bucuria lui de a "colora" copacii a fost o placere pentru mine.

Gratiela spunea...

adevarat a inviat! :)
inteleg ca v-ati intors la c-lung; ma bucur uitandu-ma la poze, asa cum ma bucur pt orice copil care poate creste atat de aproape de natura.
..e ceva ce-mi doresc si pentru copiii mei! si nu-mi mai dporesc in secret! nah, ca am zis-o! :)

Loredana spunea...

ce frumusel e cavalerul tau!