'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


duminică, 1 decembrie 2013

UNTUL GHEE


Auzisem de el, știam că e bun, dar rămăsese în mintea mea doar ca un produs cu denumire exotică, folosit în unele cosmetice handmade.

Întâmplător, în februarie, mi-au picat ochii pe articolul lui Andie. A fost una dintre acele senzații pe care le ai in fața a ceva ce e scris să se întâmple. Am știut ca trebuie să încerc cu orice preț să fac și eu unt clarifiat. Senzația mi-a fost confirmată de articolul despre untul ghee publicat în acea perioadă în cartea cu remedii de la Asul verde.

Am zis că nu se face gaură în cer dacă stric un pachet de unt încercând. Prima dată nu a ieșit cum trebuie. L-am lăsat să fiarbă prea puțin și a rămas ceva cazeină neseparată. Nu-i nimic, am zis, îl folosesc drept cremă de față și mai încerc.

Tati a fost atras de idee tocmai pentru că, dacă reușeam să obținem unt ghee, ar fi avut și el un unt pe care să-l poată consuma fără teama de reacții alergice.

Și am mai încercat. Și am reușit.

Am făcut și cu unt din comerț și cu unt de casă, și cu unt din lapte de vacă și cu unt din lapte de oaie.
Pentru noi e o descoperire genială, în primul rând din cauza alergiei lui tati. Mie nu-mi place gustul, dar îl mai pun în prăjituri. Lui David, în schimb, îi place și-mi cere des „unt de-al lui tati”.
Din prima porție, aia pe care nu o strecurasem cum trebuie, încă mai am într-o cutiuță. Îl țin la temperatura camerei și văd că nu s-a alterat. Îl folosesc in loc de crema de față. Inițial m-a deranjat mirosul prea puternic, dar văd că s-a mai estompat.
E grozav pentru afecțiuni ale pielii. Îl folosim la lovituri, zgârieturi, coșuri etc. Chiar și reacțiile alergice cutanate se calmează cu unt ghee, ceea ce cu mixturile mentolate din farmacii nu prea se întâmpla.

Nu o să enumăr aici toate beneficiile. Se găsesc ușor, la o simplă căutare pe net.
Rețeta o puteți folosi cu încredere pe cea postată de Andie. Merită să încercați. Chiar dacă nu o să vă placă gustul (sau s-ar putea să vă îndrăgostiți de el), e foarte bun pentru piele.

Un comentariu:

Andie spunea...

Madi, ma bucur foarte mult, nici nu stii. Si noi suntem fani ghee, mie imi place si mi-a placut din prima gustul acela de nuci caramelizate pe care il are :) Te imbratisez si iti doresc multa sanatate!