'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


joi, 24 iunie 2010

COMUNICAREA ELIMINARII - FINALUL

Aici e inceputul

Aici suntem la jumatate de drum

A trecut un an.

In toamna si iarna am mai folosit pampersi, in special in timpul iesirilor, noaptea sau cand ramaneam in pana de pantalonasi.

Cand au venit caldurile, am renuntat la pampersi. Ocazional mai folosim chilotei training, de obicei noaptea, pentru ca uneori, cand e prea somnoros, riposteaza si nu vrea la olita.

Accidente mai avem, cele mai multe in casa, in camerele noastre de sus, toate legate de lipsa mea de disponibilitate. Cum n-avem covoare, ii place sa vada lichidul pe podea si sa aduca o carpa sa stearga.

Afara sau in vizite se tine cu orele. Am mereu la mine 2-3 schimburi, dar rar le folosesc. Accepta usor sa faca in iarba, chiar o arata din cand in cand cand vrea sa faca pipi. Stie si ca in casa ne facem nevoile la baie si uneori se duce singurel si deschide usa. Cel mai frecvent semnal e, insa, cand se opreste brusc din ce face si vine in brate la mine. Nu-mi zice nimic, dar sta un timp si, daca nu-s pe faza si nu-l intreb de pipi, pleaca si face pe el. Apoi, cand il schimb, are o privire de parca mi-ar zice “noh, eu am vrut sa-ti zic, dar nu m-ai bagat in seama” :)

Pentru caca are un loc preferat: cortul cu jucarii. Cand merge acolo si se joaca linistit, asta-i motivul, asa ca ma prezint cu olita. Singurele accidente de caca (foarte rare, insa) sunt atunci cand nu suntem acasa. Nu accepta sa faca decat pe el sau la olita lui.

Consider incheiat acest capitol din evolutia noastra. Scopul nu era ca el sa spuna clar ce vrea, ci ca eu sa invat felul in care el comunica. Sunt multumita si el pare la fel.

3 comentarii:

gratioasa spunea...

foarte fain, cred ca mai aveti f f putin pan` la capatul capatului; pana cand lui david nu-i va conveni sa faca pe el indiferent ca nu-l auzi la timp sau ca sunteti pe afara. de fapt, asa cum spui tu, treaba ta e gata, el mai are un picutz..
si noi am scapat de pampers definitiv; ziua face numai la wc (in timp ce mie-mi impune sa ma asez in fata ei, pe olita :))
noaptea EA e cea care trage de mine si ma trezeste ca sa o asez pe olita din dormitor sau sa-i dau apa (uneori, daca-i prea obosita, nu se trezeste deloc, dar nici ca face pe ea).
iar pe afara, in timpul plimbarilor, "udam" copacelul, iarba, dar in niciun caz chilotul.
sunt f multumita, aproape mandra!
dar ma abtin cat pot; ca e reusita ei ;)

Catalin spunea...

m-am obisnuit greu cu acet procedeu si sincer nu sunt de acord cu el; daca copilul se tine poate avea probleme mai tarziu;sigur nici pampersii nu sunt buni, categoric, dar solutia cu chilotei refolosibili e cea mai echilibrata. sigur o sa supar pe cineva, dar avantajele nu sunt peste dezavantajele.bine era mai demult cu pelinci!..........

gratioasa spunea...

pai se tine la inceput, ca momentul tranzitiei il poate inhiba oleaca. si e normal. dar daca nu confuzam copilul "uite pampersul, nu e pampersul", se prea poate sa nu aleaga foarte rapid calea cea usoara, cea care nu-i ofera nici lui disconfort. fara pampers, pana la urma se prinde ca are de ales intre a face pe el sau acolo unde-i propune parintele.
si fetita mea, imediat ce s-a vazut fara pampers la locul de joaca, s-a abtinut sa elimine, chit ca stateam si 3-4 ore pe afara. insa treaba asta a durat maxim 3 zile, dupa care a dat curs invitatiei mele de a face la copac sau in iarba. altfel stia ca n-avea decat sa faca pe ea.