'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


marți, 23 noiembrie 2010

DE CE DAVID?

Descoperind blogul mamicilor, am dat de o postare care mi s-a parut interesanta. Alegerea numelor copiilor, pentru unii parinti e o adevarata aventura.

Cand eram prin clasa a cincea, adoram desenul animat Sandybell. Adorat e putin spus. Eram de-a dreptul obsedata. Atunci eram convinsa ca pe copiii mei avea sa-i cheme Sandy si Mark.
Intre timp, obsesia a trecut si bine a facut

Fiind insarcinata, am inceput sa caut nume. Pentru fetita gasisem un nume care imi placea mult. Nu-l divulg, pentru ca nu se stie cand voi avea ocazia sa-l folosesc. Pentru baietel ne-am oprit initial la Adrian. Ne placea mult cum suna. Pana in saptamana 22 cand, la morfologia fetala, ni s-a confirmat ca vom avea baietel. Atunci am inceput sa-i spunem Adrian si n-a mai sunat bine. Pur si simplu nu mergea, Suna strain si fortat.

Am pornit atunci in cautarea altor nume.Metoda noastra a fost simpla: Catalin a luat la puricat calendarul ortofox si a intocmit o lista de vreo 20 de nume care i-au placut lui. Apoi, pe principii de genul “asta nu-mi place”, “cunosc pe cineva cu numele asta si-i o persoana oribila” si altele din astea, am redus lista la doua nume: David si Gabriel. Ufff, grea hotarare. Ne placeau mult amandoua, dar am fi vrut un singur nume.


Intr-un final, ne-am hotarat la David. Si David a ramas. Pana la doua zile dupa ce am nascut, cand Catalin s-a dus sa-l inscrie si mi-a dat telefon sa-mi spuna ca i-a pus si Gabriel. Foarte bine. In momentul acela, sincera sa fiu, numele copilului mi se parea lucrul cel mai lipsit de importanta.

Si astfel, David al nostru se numeste David Gabriel. Stiti ceva? Parca nici un alt nume nu i se potriveste ca acestea.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Stiti si ca din ebraica David se traduce drept "cel iubit", nu?:))))))))

Anonim spunea...

Eu am citit undeva pe net ( nu stiu exact acum unde, dar am sa caut si-ti voi da linkul) ca toti venim pe lume cu numele predestinate.Si ca pentru fiecare dintre noi insemnatatea numelui ne traseaza anumite caracteristici in viata.Nu am studiat decat la mine chestia asta si sunt anumite chestii care se leaga.Oricum David Gabriel este un nume format din 2 prenume foarte sonore si frumoase.Sa va traiasca micutul!

Loredana spunea...

ce poveste draguta.

gratioasa spunea...

:))
noi am ales un nume (hai sa fiu sincera, sa zic ca de data asta doar eu l-am ales) care sa nu faca nicio trimitere la vreun cunoscut. si am citit pe ici pe colo ca cica asa si este bine. bine pt el, pt copil, pt personalitatea, destinul lui, etc..
ce vroiam sa zic; ca parca orice nume ai alege suna strain pana nasti copilul - cand accepti ca ala e numele si punct. dupa, incet incet sau imediat asimilezi copilul cu tot cu nume. si ti se pare ca ala e numele perfect.
in fond, asa si este; orice nume ai ales pt copilul tau este perfect taman pt ca l-ai ales.

povestitorul spunea...

Sa-l poarte sanatos , s creasca mare ,viteaz si neinfricat ca si regele al carui nume poarta , viata sa-i fie un sir de lupte castigate ,iar Ingerul Gavriel , al carui nume il poarta sa fie mereu langa el !