'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


joi, 18 noiembrie 2010

GUMMYBEAR

Periodic, descopar entuziasmul cate unei mamici care tocmai a luat contact cu ursuletul gumat. Copiii sunt in al noualea cer, teribil de pasionati, alearga si rastoarna totul in cale cand aud melodia lui, stau cu ochii atintiti pe ecran, cu zambetul pe buze si nici nu respira, urmarind clipurile.

Exact asa a fost si David si, pentru ca pasiunea asta poate avea si aspecte neplacute, am spus ca n-ar strica sa povestim cum am trecut noi prin experienta asta.

Era anul trecut, la sfarsitul lui octombrie. O mamica draga ne-a facut cunostinta cu gummybear, spunandu-mi ca ii va placea cu siguranta lui David. Si avea dreptate. I-a placut. I-a placut atat de mult incat il cerea non stop. Radea singur cand stia ca-i pun clipurile. Iar eu eram amuzata.

Insa episodul asta s-a suprapus cu un mic salt al personalitatii de scorpion al lui David. Exact dupa ce a implinit un an, a avut vreo doua luni dificile, cu plansete cand nu-i convenea ceva, trantit pe jos si tot tacamul. Lucru valabil si pentru ursuletul verde. Cand ma plictiseam de cele cateva repetari ale melodiilor si voiam sa schimb cu altceva, se lasa cu crize.
Si nu era vorba doar de plictiseala. Analizand mai bine cantecelele, mi-am dat seama ca mi se par stupide. Aceleasi cuvinte si acelasi fragment muzical, repetate la nesfarsit, acelasi bum bum idiot care nu se mai termina. Ca sa nu mai zic ca unele miscari din dansul ursuletului mi se pareau cam obscene.
Asa ca i-am spus lui David ca sunt si alte lucruri pe care le poate vedea si din care chiar poate invata cate ceva. Si am inceput sa-i prezit, incetul cu incetul, papusile muppets. In scurt timp, clipurile Sesame Street, in special cele cu invitati actori sau cantareti, au inlocuit ursuletul, asa ca am scapat de o obsesie.


Acum... eu entuziasmul de inceput il inteleg bine, am trecut si eu prin el. Daca inca il mai considerati pe gummybear o gaselnita nemaipomenita, va recomand sa cautati pe youtube si celelalte clipuri ale lui. Noua ne-au placut mult, un timp, nuki nuki si cho-ka-ka-o. Si, ca sa nu ne plictisim de tot, le-am cautat in toate limbile posibile.

Deci vedeti ca n-am zis nu chiar de la inceput. Chiar am facut eforturi sa-mi placa, am ascultat toate variantele, dar nu s-a lipit de mine. Acum, ocazional, mai dam de el, urmarim unul sau doua clipuri, apoi trecem la altceva. Imi cere singur altceva

7 comentarii:

AlinaS. spunea...

Si al noi e prezent ursuletul in repertoriu, dar nu avem scene cand schimbam. Lui Edi ii place orice e cu desen animat si e ritm de dans. Eu chiar ma gandeam daca nu o fi ceva care sa il faca dependent de filmuletele astea (gen mesaje subliminale, desi interzise, ma indoiesc tare ca nu exista) dar m-am mai linistit cand am vazut ca accepta cu usurinta si altceva. Va pupicim

ANGELA spunea...

Eu am descoperit de curand melodiile cu ursuletul Gummy,de fapt Alexandru le-a gasit ca a inceput sa cam butoneze calculatorul si isi da singur mai departe melodiile.
Oricum,amandoi stau lipiti cu ochii de calculator daca pot spune asa.Nu am ce vorbi cu ei cand il vad pe ursulet.

povesteadarieinicole spunea...

Si Dariei ii plac clipuletele cu Gummy si nu numai.Insa ii plac daca i le pun eu , in rest nu le cere.La desene inca nu are rabdare sa stea sa se uite , insa am inceput trainingul.Parca parca e atrasa putin de Tom si Jerry.Om vedea pe viitor.

Magda spunea...

Imi dai te rog o adresa de email la care sa te pot contacta? Mersi

Anonim spunea...

buna,
sunt o mamica a unei fetite de 11 luni si as fi dorit sa gasesc o jucarie gummy pentru cadoul de un an.Fetita mea e fericita cand il vede pe you tube.Ma poate ajuta cineva?

madi spunea...

alina, angela, daria, si noi il mai urmarim, dar mai rar. Mai nou e pasionat de tom si jerry (doar episoadele in care apare ratusca), pisicile aristocrate si episodul Missing Shaddow cu fantoma Casper.

magda, am trecut adresa de mail la profil madi_clopotel@yahoo.com

anonimule, nu te pot ajuta. Chiar n-am idee unde poti gasi asa ceva

Magda spunea...

Mulţumesc tare mult!