'Spui că e obositor să fii alături de copii.Ai dreptate. Și adaugi: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic. Aici însă greșești. Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârfurile picioarelor. Ca să nu-i rănești.' Janusz Korczak

"Fie-vă dragi copiii, purtați-vă cu ei blând, învățați-i ce e de folos, fiți drepți și-ți vedea că nu-s sălbatici. Schimbați-le des ocupația, jucați-vă cu ei, căci între copii trebuie să fii și tu copil. Nu vă vărsați veninul amărăciunii voastre în sufletul copiilor, că-i păcat" (Ion Creangă)

"Cea mai bogata mostenire pe care parintii pot sa o lase copiilor este copilaria fericita, plina de amintiri tandre despre tatal si mama lor. Aceasta va lumina zilele care vin, ii va pazi de ispite si-i va ajuta in incercarile vietii de zi cu zi dupa ce vor parasi casa parinteasca.
Parintii trebuie sa fie asa cum vor sa-i vada pe copiii lor, ci nu cu vorba, ci cu fapta. Ei trebuie sa-si invete copiii prin exemplul vietii lor."
(Sfanta Mucenita Alexandra, Imparateasa Rusiei)


duminică, 23 septembrie 2012

EXISTĂ....

Exista fotografi foarte apreciaţi. Ei citesc, se informează, discută pe forumuri, îşi împărtăşesc ideile şi părerile prietenilor fotografi, fac fotografii, invata din greşeli, fac ce le place şi ce au învăţat, au bloguri/site-uri cu fotografii care de care mai apreciată, toată lume îi vorbeşte de bine.

Există informaticieni foarte buni. Ei citesc, se informeaza, discută pe forumuri, îşi împărtăşesc ideile şi părerile prietenilor informaticieni, fac ce le place şi ce au învăţat, invaţă din greşeli, toată lumea îi apreciază.

Există bucătari foarte buni. Ei citesc, se informează, discută pe forumuri, îşi împărtăşesc ideile şi părerile prietenilor din domeniul culinar, au bloguri, site-uri sau propriile lor emisiuni culinare, gătesc, invaţă din greşeli, fac ce le place şi ce au învăţat, lumea le cumpără cărţile şi îi apreciază.

Există medici foarte buni. Ei citesc, se informează, caută în permanenţă idei şi metode noi pentru a vindeca bolile, îşi împărtăşesc ideile şi părerile prietenilor din medicină, fac ce le place şi ce au învăţat, invaţă din greşeli, salvează vieţi, lumea îi apreciază.

Există educatori foarte buni. Ei citesc, se se informeaza, discută pe forumuri, caută în permanenţă idei despre activităţi noi pentru clasă, îşi împărtăşesc ideile şi părerile prietenilor din învăţământ, au job-uri prost plătite dar fac ce le place şi ce au învăţat, invaţă din greşeli, copiii îi iubesc, părinţii îi apreciază.

Şi...există mame ca mine.  Citim, ne informăm, discutăm pe forumuri, ne împărtăşim ideile şi părerile despre creşterea şi educarea copiilor, ne împrumutăm una alteia cărţi, ne trimitem linkuri către ultimele articole citite, avem bloguri, căutăm în permanenţă idei despre activităţi noi pe care să le propunem copiilor noştri, ne creştem copiii cu bucurie şi centrate pe nevoile lor nu pe dorinţele noastre, facem ce ne place, învăţăm din greşeli....
Dar ...suntem exagerate că citim atâta, că acordăm atâta atenţie informaţiilor din cărţi şi de pe internet, suntem obsedate pentru că ne centrăm pe ce au nevoie copiii noştri, nu pe ce spun alţii că ar trebui să aibă nevoie copiii noştri. Suntem inconştiente că-i hrănim la cerere, că nu-i lăsăm să plângă ca să facă plămâni puternici, că nu vedem tantrumurile ca pe o încăpăţânare ce trebuie pedepsită ci ca pe ceva natural PRIN care se trece cu răbdare şi iubire. Suntem încăpăţânate şi căpoase că ne susţinem punctul de vedere şi nu acceptăm să aplicăm sfaturile şi metodele care nu ni se par potrivite pentru noi şi pentru copiii noştri.

De ce? Pentru că nu am studiat în şcoală despre a fi mame? Pentru că nu avem o diplomă pe care să scrie LICENŢIAT ÎN PARENTING?

E drept, şcoli din astea ar trebui să existe şi să fie obligatorii. Poate aşa unii părinţi ar învăţa să se uite la copiii lor şi să-i vadă cu adevărat.


5 comentarii:

g.cojocaru spunea...

cine te-a dezamagit?

madi spunea...

:) ei, e o chestie adunata in timp

Angi spunea...

Madi,
O mama aplica intotdeauna tot ce a invatat,din toate sursele,ce crede ea ca i se potriveste copilului ei.Intai,de la mama ei,chestiuni aplicate cand a crescut-o pe ea.Nu ne-am chemat toate mamele dupa ce am nascut? Apoi ,invata din propria experienta,dar si citind,ascultand, vizionand..
Am observat ca tinerele mame stiu mai multe decat stiam noi la varsta lor,asta si pentru ca s-au inmultit sursele de informatie.

madi spunea...

Tocmai, angi, sursele de informatie sunt mai multe. Citim, selectam, aplicam ceea ce ni se potriveste.

Problema mea cu multi din jur e ca nu cred in sursele astea multe de informatie si in selectia pe care o fac eu. Ei spun ca daca acum 20-40 de ani se facea intr-un fel, apoi asa e bine si acum. Daca multe mame intarca la 1 an, asa e bine pentru toti copiii. Daca multe mame lasa copilul plangand la gradinita (stiu, sunt cazuri cand chiar nu se poate altfel, nu judec pe nimeni) apoi asa e bine pentru toti copiii - de ce stau eu cate o ora cu copilul in grupa? (si n-a trebuit sa stau decat 3 zile. Atat. Acum nici nu ma lasa sa intru in clasa, imi face pa cat sunt inc ape hol si fuge inauntru - nici pozele cu noi nu le mai baga in seama).

Si vin eu si spun ca nu, nu cred ca lui David ii e bine sa ramana neconsolat. Nu, nu cred ca e bine sa-l intarc fortat - uite ce frumos se intarca singur. Vin eu si spun ca nu ma deranjeaza sa ma dau la o parte si sa ma ocup intai de nevoile lui, pentru ca imi amintesc ca si ale mele au fost implinite cand eram copil.
Si de aici tot ce am spus in postare.

Din fericire nu toata lumea ma judeca si reusesc sa trec relativ usor peste momente din astea. Dar se mai aduna si, din cand in cand, rabufnesc :)

A, iar eu am fost una dintre mamele care nu si-au chemat mama. Adica a venit mama in vizita cand am nascut, dar atat. Poate ea ar fi vrut sa ramana mai mult, sa ma ajute, dar eu n-am vrut. O mai intrebam cate ceva, dar m-am ocupat din start singura de David, folosind tot ce citisem si tot ce invatasem in 9 luni de sarcina.
Mie asa mi-a fost bine. Ea nu s-a suparat. Nu a avut mereu incredere in ce fac, dar s-a dovedit, in timp, ca "altfel" nu e neaparat gresit.

Nu pot spune acelasi lucru despre unii oameni, unii mai apropiati, altii doar cunostinte, care inca mai fac scenarii apocaliptice in privinta evolutiei lui David, desi niciodata in cei 4 ani pe care-i are David, scenariile astea nu s-au adeverit.

:)

Alexandra spunea...

Nici eu nu am chemat-o pe mama dupa ce am nascut, ca sa ma ajute. A venit la cateva zile dupa, in vizita doar si era dezamagita ca nu beau cola cu ea. M-au crescut parintii ei. In august 2011 a stat ultima data cu copilul meu mare nesupravegheata. Imi pare rau ca am lasat-o inainte...important e ca evoluam, ca schimbam, ca progresam!!